tisdag, april 06, 2010

Vad kostar Göteborgshjulet?

Under påsken har bottenplattan för Göteborgshjulet, som stadshjulet nu heter i marknadsföringen, fixat till sig och snart ska konstruktionen komma på plats. Hjulet ska hålla öppet mellan 11.00-21.00 varje dag från den 22 maj till den 15 augusti. Det kommer säkert bli en upplevelse för många. Men.

Fortfarande ges det inget svar på vad Göteborgshjulet kostar. Men vi kan ju alltid försöka räkna på det. Resan på cirka en kvart kostar 85 kronor för vuxna och 60 kronor för barn över 4 år.

Uppdatering: Jag råkade missa en nolla - men en uppmärksam läsare rättade mig och det är nu justerat, tack! Med 1300 åkande per timme i
Göteborgshjulet skulle det genera inkomster på 110 500 kronor, vilket skulle innebära 1,2 miljoner intäkter per dag om bara vuxna skulle åka. Hjulet kommer inledningsvis att hålla öppet i 86 dagar. Med beräkningen ovan skulle de ge intäkter på drygt 103,2 miljoner kronor. Enligt Rickard talas det om en totalsumma på 22 miljoner kronor för hela projektet - vad den siffran innebär vet vi inte.

Exemplet ovan är dock en glädjekalkyl. Jag tror inte att det kommer vara kö från öppning till stängning, det kommer vara dåligt väder och nyhetens behag kommer att lägga sig. Andelen besök skulle behöva vara nästan en tredjedel av Lisebergs totala besök (nöjesparken tillsammans med boendeanläggningar och evenemangsarenor). Det lär inte hända att kalkylen går ihop. Om den skulle det kommer jag vara den första att gratulera projektet.

Till detta ska läggas kostnader för administration, personal, reklam, drift med mera. Det har jag ännu inga uppgifter om. Frågan kvarstår - vem ska betala för kalaset om det inte går med vinst. Liseberg? Göteborg & Co? eller skattebetalarna?

Läs tidigare inlägg om stadshjulet: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Fler bloggar: Rickard, Veiken, Daniel, Plyhmblog,


Nyhetsflödet:
GP,GP2, Gp3, GT SVD, GT/Expressen, Metro, Aftonbladet, DN, SR, Dagen, Kkuriren, ekuriren, Folket, DI, Barometern, VLT, Nyhetskanalen, DT, Västnytt

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vet inget om siffrorna som gäller men 1300 åkande per timme gånger 85 kr blir väl ändå 110500 kr gånger 11 timmar vilket ger drygt 1,2 miljoner per dag!

Pär Gustafsson sa...

haha, så det kan bli. Du har helt rätt. Tackar.

Anonym sa...

22 miljoner är vad som saknas efter alla beräknade biljettintäkter. Det är vad Göteborgs skattebetalare får betala. 22 miljoner per år i tre år, alltså 66 miljoner. Hur kalkylen ser ut i övrigt håller politikerna hemligt...

Erik sa...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=3712177

Kostnaden för GO: specas här till 11.5 miljoner. med dina beräkninar räcker det med 10% beläggning för att den skall gå ihop. Skatter, avgifter, administration osv tillkommer men det gör även intäkter från en ev försäljning ifall det inte skulle få stå kvar.

Kommentarer nu när det finns något som verkar vara en officeill siffra?