torsdag, april 15, 2010

Ett viktigt första spadtag!

Idag togs det första spadtaget på bygget av en ny moské i Göteborg och byggplanerna sträcker sig tillbaka i över ett decennium. Om ett år ska moskén vara klar och göteborgska muslimer har fått vänta tillräckligt. Jag är själv ateist, men anser att det är en mänsklig rättighet att få utöva sin religion och tro. Att försöka hindra göteborgare från sin religion, som extrema motståndare mot moskén har gjort, är indirekt ett hot mot vår demokrati. Själva bygget har processats genom alla beslutsinstanser och det är glädjande att ett nästintill enigt fullmäktige (förutom ett mandat) står bakom. Jag är glad att muslimer i Göteborg snart ska kunna besöka sin nya moské och kunna vara stolta över sin tro, istället för att vara förpassade i olika källarmoskér i våra förorter. Karl Henrik och Helene skriver klokt i samma ämne.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Pär, när man läser sådana inlägg som dina får man viss hopp om att det trots allt finns ärliga, hederliga, icke fördomsfulla svenskar som inte är som dessa smygrasister som tyvärr nu fått fritt utrymme att skriva allt möjligt skit i dessa bloggar utan någon som helst konsekvens. Stå på dig! :-)

Nataniel Jacob sa...

Grymt skrivet Pär. Sådana Inlägg som du skriver är ett ex som alla politiker borde ta efter !!

Keep the good work

gulcan sa...

Det är alltid roligt och se att det finns verkligen snälla människor och en som gillar o respekterar andras religion och troende..Stolt över dig verkligen...Tack!

Göran sa...

DHIMMI!

Moskéer ger politisk islam mer utrymme och förhindrar integration. De är inte som kristna kyrkor, islam skiljer inte på religion och politik.

Joakim sa...

Problemet är inte att göteborgare ska få utöva sin religion utan att göteborgarna håller på att bytas ut mot en massa araber.

Anonym sa...

Då får man väl önska dig trevliga dagar med dina besök av mosken iom du har sett fram mot detta, hade dom byggt en bilhall, snabbköp eller något annat på tomten skulle detta blivit blankt NEJ, Nu har islam visat musklerna.

Anonym sa...

Håller med om att det är viktigt och riktigt i ett land med religionsfrihet att man kan fritt utöva sin tro och även att kunna bygga kyrkor, moskeer och andra byggnader för detta ändamål. Det som jag inte riktigt kan förlika mig med är att finansieringen kommer från ett land, Saudiarabien, som inte tillåter någon annan publik religionsutövning utöver stadsreligionen, sunni islam. Det har fram tills nu varit förbjudet att bygga t ex kristna kyrkobyggnader. Finns det inte utrikespolitiska principer för sådant? Tex att sätta press på Saudiarabien att tillåta annan religionsutövning (publikt)?

Liberal sa...

Ännu en låtsasliberal som pratar strunt. Så jag ställer samma frågor till dig som till din partikollega Odenjung:
(och klargör även för dig vad religionsfrihet faktiskt innebär)

Är det liberalt att hylla uppförandet av byggnader där kvinnor och män måste hållas åtskilda?

Är det liberalt att acceptera att religösa diktaturer uppför sina religösa byggnader i andra länder men inte accepterar detsamma i sitt land?

Är det liberalt att låta wahabismen, en ideologi som
sprids ifrån saudiskt "sponsrade" moskéer och som är
emot mänskliga rättigheter och vars närmaste ideologiska släkting får betraktas som nazismen, får breda ut sig obehindrat?


Religionsfrihet innebär rätten att TRO vad man vill. Inte att GÖRA vad man vill eller BYGGA VAR SOM HELST OCH VAD SOM HELST..


Ni tyckte säkerligen det var fruktansvärt när Åke Green kallade homosexuella en cancersvulst.. men ni kritiserar inte de krafter som ligger bakom detta bygge - och som tycker MYCKET värre saker.
Utan ni HJÄLPER dom att breda ut sig.. I kort: Ni är inte liberaler. Ni är bara ett gäng fega skitar som inte vågar stå upp mot totalitära ideologier.. Antagligen enbart för att ni är rädda för att några ska kalla er "rasister" eller dylik stämpel om ni står upp emot den här..

Orädd och engagerad säger du? Vilket snack!

Pär Gustafsson sa...

Skyddet för religionsfriheten innebär ett förbud mot bestämmelser som uttryckligen riktar sig mot någon viss religionsutövning eller som uppenbart syftar till att motverka en viss religiös åskådning. Delar av debatten som jag har tagit del av anser jag motverkar muslimer och deras tro. Som en varm anhängare av frihet vill jag också försvara den. Precis på samma sätt som jag också för debatten med personer som inte har samma åsikt som mig.

Jag är fullt medveten om att Saudiarabien är en diktatur, där religionen är en del av rättsväsendet och där dödsstraff är lika vanligt som en allsvensk fotbollsmatch i Göteborg. Religionsfriheten är satt på undantag, även muslimer diskrimineras och att kvinnors rättigheter knappt finns. Landet är inte myspys och kan kritiseras för mycket och kampen mot ofrihet ska alltid drivas oavsett var det sker. Debatten om finansieringen har pågått länge och det är bra att den har förts. Men bara för att det finns tokreligösa fundamentalister världen över - behöver inte göteborgska muslimer drabbas av det. Jag bor i närheten av den mest konservativa kyrkan i Göteborg, jag gillar inte vad församlingen och vissa präster står för – men det betyder inte att jag vill riva den eller förbjuda vad som sägs där. För så vitt jag vet är Sverige fortfarande en demokrati med lagar som bygger på mänskliga rättigheter och dem ska följas av alla. Med frihet kommer ansvar.