måndag, april 19, 2010

Nick Clegg chockar Storbritannien

Senaste dagarna har jag följt Nick Cleggs twitterfeed med spänning. Clegg är ledare för Fp:s systerparti Liberal demokraterna (den eviga trean) och som efter den första tv-debatten i landets historia har fått sitt starkaste stöd på 104 år. Libdems har ökat med 12 procentenheter och leder i opinionen före Tories och Labour. Den brittiska politiken behöver något nytt efter för många år med Labour - så det är kul att det händer något. Däremot är inte Libdems så liberala som man kan önska.

Jag har haft förmånen att få lyssna vid ett flertal gånger hur liberalerna i Storbritannien driver sina valkampanjer och blivit inspirerad. Valsystemet skiljer sig ju en hel del jämfört med det svenska – men det finns fler folkpartister som har varit där och kampanjat samt tagit med sig idéer hem. Valet är den 6 maj och det skulle vara rätt otroligt om Libdems bildar regering - men partiet och Clegg lär säkert ha mycket att säga till om.

2 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Lib-dems inte så liberala som man kunde önska?
Vad menar du?
De är väl i vart fall mera liberala än fp i Sverige!

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/04/det-brittiska-opinionslaget-borde-ge.html

Pär Gustafsson sa...

Libdems har mycket bra på sin agenda, men deras tydliga vänsterinriktning är något som jag inte uppskattar lika mycket. Jag hade lagt min röst på Libdems.

Niklas Frykman, som har kampanjat med dem, beskriver det hela väldigt väl på sin blogg: "De angriper Labour från vänster, vill höja skatter och är emot kärnkraft. De vill ta hem brittiska trupper från utlandsuppdrag".