fredag, april 27, 2012

Polisen varnar för ökat våld efter kl 03.00


Tidigare i veckan kunde man läsa att chefen för polisen i Storgöteborg, Lars Klevensparr, erkände att det finns en ökad risk för våld på Avenyn om alla krogar stänger kl 03.00. Lars säger till Metro att ”Jo, det finns en ökad risk för det. Om det är så att alla människor lämnar krogen exakt klockan 3 och om man kanske på en kortare tid druckit lika mycket som man annars skulle gjort under en längre tid”.

Vidare menar han att det skulle kunna införas olika stängningstider – uttalandet känns lite konstigt med tanke på att det är precis vad som finns i dag. Vi som är för att 05-krogarna ska få behålla sina tillstånd menar att det kommer att bli problem och oordning ute på stan om alla krogar stänger samtidigt. Vilket enligt Lars skulle innebära en ökad risk för våld. Det skulle vara olyckligt med tanke på att antalet misshandelsfall har minskat kraftigt varje år sedan 2002 i stadsdelen Centrum. En berättigad fråga borde vara, varför vill ni polisen och socialdemokraterna stänga krogen tidigare? 

Annan forskning och statistik visar att det inte finns något samband mellan ökat våld och femtillstånd. Snarare har antalet brott minskat sedan 05-tillstånden infördes i Göteborg. Men det verkar Socialdemokraterna blunda för.

Vad som skulle behövas är fler polisen i centrum efter kl 03.00. Fler vakter och kontroller på krogarna hjälper inte mot våldet som är ute på gatan.

Tidigare inlägg på bloggen: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är tragiskt att Göteborg verkar ha bestämt sig för att stänga krogarna tidigare. Jag tänker främst på dagens beslut. Göteborg kämpar ibland hårt för att bli en avkrok... Ni som kämpade emot detta gjorde säkert vad ni kunde. Det ska bli spännande att se hur Mp ska förklara sig för sina väljare.

Henrik, liberal i Göteborg

Anonym sa...

Det måste verkligen finns andra sätt att stävja dumheter i krogvärlden än att stänga tidigare. Varför har inte Göteborg mobila polisstationer som Stockholm? Varför agerar inte seriösa krögare hårdare mot buset?

Henrik, liberal

Pär Gustafsson sa...

Det finns mycket att göra och hoppas att det kommer fram i samband med debatten i fullmäktige på torsdag.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet borde inse att våldet på gator och torg - inte har med serveringstiderna att göra. Utan att det handlar om något annat.

Tack för dina kommentarer!