torsdag, april 12, 2012

Vansinnig kompromis(S) om krogarnas serveringstider

För drygt en månad sedan sade Anneli Hulthén (S) till GP att ”Jag tror varken tre eller fem är lösningen” och syftade förstås på den debatt som rasat om krogarnas öppettider i Göteborg. I samma intervju skickade hon iväg en testballong om olika serveringstider på krogarna beroende på årstid. Förslaget sågades.

I går presenterade Socialdemokraterna sitt förslag till kompromiss som kommer att läggas fram till kommunstyrelsens sammanträde den 25 april. Trumvirvel! Olika serveringstider på fredagar och lördagar! Dario Espiga menar i ett blogginlägg att partiet har lyssnat på krögarna och polisen, och inte minst SSU. Därför har man nu kommit fram till ett förslag som kommunfullmäktigegruppen har enats om.

Espiga förklarar ställningstagandet med att folk i allmänhet blir mer berusade på fredagar. En oerhört djupsinnig analys. Frågan är om påstående överhuvudtaget stämmer. Blir folk mer fulla och våldsbenägna på fredagar? Jag har i alla fall inte sett någon sådan statistik som pekar på att påståendet skulle stämma med verkligheten. Men om det nu skulle vara så kan man ju undra om det är krogarnas fel? Knappast.

När jag startade namninsamlingen i protest mot beslutet som fattades i Sociala resursnämnden om att krogarna skulle stängas tidigare, trodde jag aldrig att gensvaret skulle bli så stort. I skrivande stund har 13121 personer skrivit på för att krogarna ska få servera alkohol till klockan fem. Men antalet underskrifter visar också på att det finns en stark opinion för att behålla nuvarande regelverk och en oro för vad som kommer att hända om krogarna stänger tidigare. Har vi otur kommer det att bli en verklighet på fredagar fram över.

Nej, politiker ska inte bestämma när festen är slut och det är inte 05-krogarna som är problemet med stöket på Avenyn. Det krävs andra insatser. Jag hoppas att en majoritet i fullmäktige kommer att ställa sig bakom förslaget att behålla nuvarande öppettider. Skriv på insamlingen till fem!

I nyhetsflödet: GP, GT1, GT2, SR, SVT, Metro

1 kommentar:

Björn Brändewall sa...

Allt är relativt! I Kalmar har vi haft en enorm debatt innan de rödgröna gick med på att under *en försöksperiod* tillåta serveringstider till 03:00 istället för dagens 02:00.