onsdag, april 11, 2012

Lennart Ström - en av de stora

Sedan en tid tillbaka försöker jag skriva ner och dokumentera Folkpartiet Liberalerna i Göteborgs historia. En av personerna som har en odiskutabel plats i den moderna politiska historien i Göteborg är Lennart Ström - han är en av de stora.  

Lennart föddes 1926 i stadsdelen Annedal i Göteborg och avled 78 år gammal i december 2004. Han var till yrket färgingenjör, men kom att bli känd som en av de ledande Göteborgspolitikerna i modern tid.

När ledamöter och ersättare som innehar eller har haft uppdrag i kommunfullmäktige avlider genomförs alltid en parentation. När Lennart hade gått bort beskrev dåvarande ordförande i fullmäktige, Jörgen Lindner (S) Lennarts insatser med ”En av de verkligt stora kommunpolitikerna i Göteborg under den senare delen av 1900-talet.”

Han började sin politiska karriär i Liberal Ungdom, där han snart blev klubbordförande i Göteborg och engagemanget i partiet ökade med åren. Först fick han uppdrag i kretsstyrelsen, innan han tog plats i partistyrelsen för att i slutet på 60-talet bli ordförande i partiet i Göteborg.

I mitten på 60-talet blev han invald i stadsfullmäktige och ett förtroendeuppdrag han höll fram till 1986. I slutet på 60-talet blev Lennart ordförande i Stadskollegiet, kommunstyrelsens föregångare. Detta uppdrag kombinerade han först med ett civilt heltidsarbete. När kommunfullmäktige och kommunstyrelsen inrättades 1970, blev Lennart kommunstyrelsens ordförande vilket han var i 11 år och i tre år var han vice ordförande. Sammanlagt satt Lennart i Göteborgs stad styrelse i 16 år.

I mitt arbete som pågår är det tanken att Lennart ska få ett eget kapitel. För det är få politiker i Göteborg som har haft ett så stort inflytande på stadens utveckling som Lennart. Han var exempelvis drivande i införlivandet av Askim, Styrsö och Torslanda i Göteborgs kommun och han omorganiserade också stadens verksamheter, en struktur som höll fram till att stadsdelarna infördes på 90-talet.  

Tyvärr finns det inte så mycket som är skrivet om Lennart och som är publicerat på webben. Därför har jag bland annat startat en wiki-sida om honom så att fler kan vara med och bidra i historien om en av de stora i Göteborg.

1 kommentar:

Elin på Hisingen sa...

När Lennart Ström var kommunstyrelsens ordförande och borgarna hade förlorat valet i Gbg -76 gick de borgerliga politikerna mot göteborgarnas vilja och försökte börja bygga ett garage på Kungstorget. Som tur var mobiliseras en ockupation och tack vare den visserligen otillåtna men demokratiska auktionen slipper vi massa bilar i stadskärnan idag. Jag tycker att Lennart Ström verkar ha varit en person som hellre har ett garage för sig och sina rika vänner och snajsiga bilar än att lyssna på folket och vara demokratisk