tisdag, april 13, 2010

FP öppnar för sprututbytesprogram i Göteborg

På hälso- och sjukvårdsutskottet i Västra Götalandsregionen hanteras idag en motion från Göran Larsson (MP) om sprututbytesprogram för narkomaner i Västra Götaland och i en debattartikel i GT öppnar kommunalrådet Helene Odenjung (FP) och regionrådet Jonas Andersson (FP) för att det är dags för ett sprututbytesprogram i Göteborg. Göteborgs stad har sedan tidigare varit mot allt som har varit i närheten av ett sprututbyte i kommunen.

De två lyfter fram ett exempel från årsskiftet som med all tydlighet visar behovet av rena sprutor i Göteborg:
I mitten av december förra året insjuknade flera missbrukare i Hepatit B och fram till mitten av januari hade nio personer vårdats vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Alla drabbade hade anknytning till det intravenösa missbruket i Göteborg, antingen som missbrukare eller som anhörig.
Både svenska och internationella erfarenheter visar att sprututbytesprogram har tydliga effekter. De två är även med i GP i samma fråga. Helene och Jonas har helt rätt!

Fler bloggar om nyheten: Liberati, GL, Helene, Kristina, Rosie, Sebastian, Mikael

4 kommentarer:

Anonym sa...

reblo

Tejpad sa...

En bra början, men egentligen finns ingen anledning att överhuvudtaget receptbelägga injektionsverktyg. Ingen blir narkoman för att det är möjligt att köpa sprutor, och ingen narkoman slutar knarka för att sprutorna är receptbelagda.

Anonym sa...

Detta är något som kan få mig att rösta på FP i kommunalvalet. Den medeltida, dubbelmoralistiska synen på missbruk måste bekämpas.

Mkt bra initiativ.

Pär Gustafsson sa...

Vad roligt att höra. Kan bara instämma med dig att synen på missbruk måste förändras.