fredag, maj 21, 2010

Gnällspik?

Igår intervjuades jag av GP TV om min syn på GöteborgsHjulet. Allt som jag under intervjun kom så klart inte med - men tänkte bara kort redogöra ännu en gång om vad jag tycker i frågan.

Göteborg stad kan vara stolt över epitetet "Evenemangsstaden", ett varumärke som har byggts upp under flera år. Däremot behöver staden något mer än återkommande jippon. Jag älskar framsidan och trivs som fisken i vattnet. Men det måste också vara en stad där folk vill leva och bo. Vi måste få annat att vara stolta över. Det kan vara bra skolor, vacker miljö eller spännande arkitektur.

När Partille Cup är färdigspelad, sista ölburkarna från Kulturkalaset är bortstädade och ljusen har slocknat i Vinterstaden - fortsätter livet som vanligt för över en halv miljon människor. Vad är visionerna om framtiden? Drömmarna om att det kan bli bättre och att vi kan lyckas? Eller är det ett nytt idrotts-VM, en superkänd artist som gästar Ullevi, eller en ny attraktion på Liseberg som väntar och ska bli det där extra guldkornet i vardagen.

Ibland känns det nästa som Johanssons politik medvetet har gått ut på att använda evenemangen för att blända omgivningens rop på något annat och media har snällt följt efter. Därför har jag tyckt och skrivit så mycket om hjulet. För hjulet symboliserar bristen på visioner och gamla idéer som ständigt återkommer. Samtalet om vår stad förtjänar och borde handla om något annat och om något nytt.

GöteborgsHjulet tillför stadsbilden något. Samtidigt förminskas landmärken som Operan, Läppstiftet och Barken Viking. Taube-statyn på kajen försvinner än mer. Min personliga åsikt är att bilden försämras. Om vi har lite tur kanske högfärden kan vara den sista symbolen som får allt att spåra ut.

Att flytta fokus och efterfråga nya visioner om Göteborgs framtid och rum är för mig något centralt och viktigt. Fast det kanske är att vara en gnällspik i en stad där alla förväntas vara en go gubbe?

GP1, GP2, GT1, Plymhblog, GT2,

5 kommentarer:

Erik sa...

Vad är dina visioner? Ett politisk blogginlägg där man klagar på att det nte finns visioner utan att nämna eller ens nudda ett alternativ känns ganska tamt.

Skulle gärna se dig utveckla det hela lite. I början av inlägget känns det som du är emot jippon och evenemang så de tar slut och sedan blir det tomt. Vad jag vet skall hjulet stå där ett tag och är inget som plockas ner om några veckor igen.

Enligt wikipedia: Ett evenemang är en större tillställning, eller en händelse, som arrangeras kortvarigt till skillnad från löpande verksamhet.

Hjulet är väl precis motsattsen.

I mina ögon är hjulet just ett sätt att ha något mer permanent än enstaka konserter och stora internattionella turneringar, alltså en form av nytänkande.

Kom med lite egna visioner så vi kan få utvärdea vad du tycker och inte bara vad du inte tycker.

Erik sa...

Hej Pär

Vi väntar fortfarande på dina egna visioner. Just nu verker det som du antingen saknar dem eller inte vill ha en debatt.

Gnällspik blir man när man bara klagar och inte kommer med något eget.

Pär Gustafsson sa...

För gärna en diskussion om mina visioner - ibland är jag dock lite upptagen med annat...

Göteborgshjulet är kvar till 2012, om jag minns rätt, och sen ska det flyttas till Liseberg.

En kunskapsstad i världsklass är en vision som jag och partiet ofta lyfter om framtidens Göteborg. Göteborgs skolor skulle kunna vara bäst. Vi har en fantastisk bildningstradition och staden avsätter år efter år stora resurser till skolan. Ändå är utvecklingen i Göteborg oroande med vikande kunskapsresultat. Barn, elever och studenter har alla rätt att växa, därför kräv tidigt stöd, kontrollstationer och utmaningar som stimulerar till utveckling. Vinner vi valet genomförs viktiga reformer för att nå dit.

När jag blev intervjuad av GP TV så nämnde jag exempelvis att vi skulle kunna etablera ett varvs och industrimuseum - istället för hjulet. Kulturen berikar, utmanar och förenar och har ett värde i sig. Ett av mina senare inlägg handlar om konsthallen och behovet av en sådan mötesplats. För att ta ett annat exempel.

Nyligen har jag skrivit en hel del om HBT och om att utveckla Göteborg till en Regnbågsstad i Världsklass, vilket är ett tredje exempel. På det här området finns massor att göra - till en början kan man öka valfriheten för göteborgarna och HBT-certifiera kommunens verksamhet.

Erik sa...

Det låter som 3 bra ideer du har.

Skolan är helt klart det viktigaste för vår framtid och jag tror det finns en hel del man kan göra för att höja kvaliten och då handlar det inte bara om att styra eleverna utan även lärarna. Jag har själv haft lärare som egentligen borde göra något annat...

Ideen med ett mer renodlat industri och varvsmuesem köper jag rakt av, jag visste knappat att stadsmuseet hade en avdelning om industrialiseringen. Jag har inte varit där men det låter som den kanske inte riktar in sig riktigt på det jag skulle vilja se. Ett industrimusem i samma stil som universeum skulle vara riktigt bra. Kanske ett projekt för kulturförvaltningen, volvo, SKF med fler att satda på.

HBT-frågan är för mig forfarande (tyvärr) helt främmande men det är en självklarhet för mig att alla skall känna sig välkommna till Göteborg.

Tittar man i den blogg så är 7 inlägg taggade med "stadshjulet" och det är den största enskilda sakfrågan efter kårobligatoriet. (Hur man definerar sakfrågor kan bli en annan diskission).
Du har också startat en grupp mot hjulet.

Hade det funnits andra sakfrågor som hamnat högre på listan (bara 11 inlägg har blivit taggade med HBT som är en betydligt större, bredare och viktigare fråga) så hade jag kunnat kanske inte reagerat på samma sätt, även om det är rätt uppenbart att vi har olika åsikter om ganska mycket.

Ett förslag kanske skulle vara att starta en grupp för ett musem enligt dina visioner istället för att vare emot massa annat.

Anledningen till att jag lägger tid och kraft på hjulet är att jag är för hjulet och lite trött på hur det framställs ibland.

Jacob sa...

"Evenemangsstaden"? He, undrar om någon utanför Göteborg som känner till det epitetet.