torsdag, maj 06, 2010

Grattis Cameron!

Enligt de första vallokalsundersökningarna så vinner/leder David Cameron stort – men hans konservativa parti får ingen egen majoritet med sina 37 procent, kanske tillsammans med Ulsternationalisterna på Nordirland...

Labour och Liberaldemokraterna ser ut att blir nästan lika stora räknat i procent, men eftersom valsystemet ser ut som det gör, ser det nu ut som att antalet ledamöter kommer att minska för Libdems trots framgångar. Tråkigt. Nick Clegg har gjort en fantastisk valrörelse av vad jag har kunnat följa, däremot straffas hans parti av systemet som han vill reformera. En snabbanalys kan också vara att Tories har drivit bra kampanj i kretsar där Libdems har varit starka. Men men. Jag tror att det blir en ny premiärminister på Downing Street och det blir inte Gordon Brown vars parti gör sitt sämsta val sedan 80-talet. Han får göra besök hos drottningen imorgon och lämna in. Det är också vad landet behöver.

Det kanske är enkelt för mig att säga, men klasstillhörigheten börjar luckras upp i Storbritannien (vilket den gör i hela Europa), vilket på sikt kommer att tvinga fram förändringar av valsystemet. Inte minst om Libdems går framåt i opinionen - men inte när det gäller mandat i parlamentet. Två klasser och två partier är på väg bort och en allt mer rörlig väljarkår väntar i enligt mitt tycke ett underbart land. Ett nytt system skulle även gynna andelen kvinnor i parlamentet vars andel skulle öka betydligt, nuvarande siffror är bedrövliga. Det som talar emot, förutom historien och en helt annan politisk kultur jämfört med den svenska, är att britterna faktiskt ”känner” sin parlamentsledamot och vill ha det så framöver. Alltid kul med valrörelser speciellt när det blir spännande och lite drama. Ska bli kul att åka till London om några veckor.

Efter en vecka med 9-21 dagar lär jag inte lyckas hålla mig vaken och följa resultaten hela natten. Får återkomma imorgon.

Läs mer om valet: Svd, GP,GP2, DN, AB, Ex,

Inga kommentarer: