måndag, maj 24, 2010

Konstkrisen i Göteborg måste hejda(s)

Socialdemokraten och kommunalrådet tillika ordföranden i Kulturnämnden, Helena Nyhus, vill slakta den samtida konsten i Göteborg. I fredags presenterade hon ett förslag om att öppna en ny konsthall på Backaplan med öppning under 2015. Fram tills dess ska Göteborg stå utan konsthall – eftersom hon samtidigt vill stänga konsthallen på Götaplatsen. Kritiken har varit enorm, tusentals har samlats på facebook för att visa sin motstånd mot förslaget från S och MP. Det är en skandal som pågår samtidigt som det satsas för fullt på jippon.

Konsthallen skildrar, speglar och avbildar den värld konstnärerna lever och verkar i just nu. Det är inte ett porträtt av en gammal död kung sedan hundratals år. Det är det som gör den samtida konsten så viktig och unik. Den smala konsten måste också få ha sin plats och kunna få växa i vår stad. Detta faktum verkar inte Nyhus känna till eller så tycker hon att det går att behandla konstlivet i vår stad på det här sättet. Om hon inte hinner backa från förslaget – hoppas jag att väljarna hjälper till i september och sparkar henne från posten. Konstkrisen i Göteborg breder ut sig och hon är den som är ansvarig. Även Konstmuseet har under flera år haft stora problem med att ta hand om sin konstskatt med verk i världsklass.

Villkoren som Nyhus levererar för kulturen är orimliga – det behövs förändring i det socialistiska skyltfönstret. För nuvarande politik drabbar besökare, konstnärer, personal, konststudenter och skadar stadens rykte. Rädda konsthallen och rädda kulturen i Göteborg! Daniel skriver mer om konsthallen det gör Lennart och Jöran också.

Inga kommentarer: