onsdag, maj 05, 2010

EU ska vara en vakthund för mänskliga rättigheter

Sedan några dagar tillbaka vajar flera regnbågsflaggor runt om i Göteborg och utanför stadshuset, där jag har min arbetsplats, hänger fyra stolta flaggor. Nästa vecka är det återigen dags för HBT-festivalen – som i år har spänt musklerna lite extra. Allt avslutas med en promenad från GöteborgsOperan till Götaplatsen. Det värmer.

Däremot är det inte lika roligt att följa situationen för HBT-personer i grannlandet på andra sidan Östersjön. Idag kom nyheten att Litauens riksåklagare har dragit tillbaka demonstrationstillståndet för Baltic Pride. Det finns att lära från Göteborg och San Francisco.

EU-minister Birgitta Ohlsson ska invigningstala på plats och säger till TT att: Den svenska regeringens position är glasklar: HBT-personers mänskliga rättigheter får inte kränkas inom EU. Unionen ska vara en vakthund för mänskliga rättigheter.

Jag citerar ur mitt tal från Liberala studenters årsmöte förra året:

Gloria Gaynors discoklassiker, I am what I am, borde spelas dygnet runt utanför litauiska parlamentet till dess att de förstår att det är fullständigt vidrigt att stifta lagar som bryter mot respekten för alla människors lika värde.

Europa behöver då som nu, liberaler som Birgitta Ohlsson, som går i spetsen för kampen mot totalitära rörelser och auktoritära strömningar. Liberaler har och kommer alltid bekämpa alla former av förtryck, diskriminering, främlingsfientlighet och rasism. För övrigt ska jag delta i ett panelsamtal om HBT-personers rättigheter i Östeuropa under HBT-festivalen (den 13 maj).

Birgitta Ohlsson skriver klokt i dagens Svd.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bravo Litauen! Krossa heteroförtrycket!