tisdag, januari 23, 2007

Fp och media...

Idag presenterade folkpartiet och Lars Leijonborg ett nytt mediepolitiskt program på DN debatt, som flitig mediekonsument och stort intresse för just medier var den en spännande läsning imorse. Jag håller med i stora delar och hoppas att folkpartiet kan få gehör för sin tankar i regeringen. För det måste hända något...eller?

Utgångspunkten är att genom att avveckla statliga engagemang som inte bör vara statliga, som ägandet i Boxer och Teracom, och genom att dela ut de frekvenser som frigörs när det analoga nätet släcks till högstbjudande, kan stora årliga belopp frigöras för kvalitetssatsningar på medieområdet.

I korthet vill man:
- Behåll tryckfrihetsförordningen
- Avskaffa reklamskatten
- Avskaffa presstödet på tre år
- Värna public service och behålla Svt och SR som separata bolag
- Behåll licensfinansieringen så länge den fungerar.
- Rikstäckande privat radiokanal med stor nyhetsredaktion
- Det lediga frekvensutrymmet bör i huvudsak erbjudas till högstbjudande
- Inrätta en kvalitetsfond
- Staten ska inte blanda sin roller och ska därför sälj Boxer och Teracom
- Öka kvaliteten i journalistutbildningen
- Subventionera bredband i glesbygd

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det var en intressant framläggning från Folkpartiet. En hel del var bra (t ex att man vill ge Ekot konkurrens etc). Inte allt dock. Det som var sämst var att man ville behålla licenssystemet "så länge det fungerar". Kom igen! Det funkar väl inte idag. Egentligen. Hur effektiva är systemet? Lägg ner det konstiga AMS-projektet Radiotjänst och ta ut det som behövs direkt från skatten. Då kan vi lägga det vi sparade genom att lägga ner Radiotjänst på att göra fler program etc. Plus göra samhället mer liberalt genom att slippa alla smygande tjänstemän från Radiotjänst...
Henrik, liberal

Anonym sa...

Bort med skiten!

Johannes

Gustafsson sa...

Uppenbarligen så är det fortfarande väldigt många svenskar (inkl jag) som betalar till radiotjänst - så systemet fungerar. Självklart är det också så att flera inte betalar. Kan enkelt räkna till väldigt många...

Jag är en stor beundrare av SVT och SR, främst radion som jag ägnar mycket tid åt. Jag vaknar (och väcker folk...)till och med varje lördagsmorgon för att lyssna på Ring så spelar vi.

Personligen anser jag att det är dags att ta bort licenssystemet och är inte speciellt rädd att det skulle påverka sändingarna.