fredag, maj 28, 2010

Melodifestivalen behöver inte göras om – rätt många svenskar måste bara rösta annorlunda

För första gången sedan 1958 missar Sverige finalen i Eurovision – vi har även passat på att bojkotta tävlingen av politiska skäl på 70-talet. Tävlingen för alltför kommersialiserad tyckte socialisterna. Anna gjorde det hon kunde, levererade och hon var utmärkt på scen. Men det räckte inte i konkurrensen och en majoritet av svenskar röstade uppenbarligen fram fel låt (jag röstade på Darin, Eric, Salem). I finalen på lördag har fem låtar skrivits av svenskar, vi kan vara stolta, och så tävlar Robert Wells tillsammans med diktaturen Belarus.

Jag tippade med hjärtat (Sverige) och lite med ögonen (Bulgarien) igår och fick med sju bidrag till final. Däremot gick mina favoriter vidare; Georgien, Armenien, Israel, Rumänien och Irland. Kul att Danmark gick vidare – synd att Kroatien missade final. För övrigt är det fantastiskt att hela Europa samlas år efter år för att rösta fram en vinnare bland alla bidrag. Däremot saknar jag originalspråk, orkestern och rätt många tonartshöjningar. Melodifestivalen behöver inte göras om – rätt många svenskar måste bara rösta annorlunda.

Så vem vinner på lördag? Hmm. Georgien, Azerbajdzjan, Israel eller Belgien om jag måste välja ut några bidrag.

1 kommentar:

jockesjokvist.wordpress.com sa...

...Sverige beträffar så behövde vi sparken i röven. Vi har levt i tron att vi är en schlagerstormakt i många år utan att ha täckning för det. Som en gammal blind, döv och inkontinent stövartik...