måndag, maj 03, 2010

Hämta hem Dawit Isaak!

I 3144 dagar har Dawit Isaak suttit fängslad i regimens Eritrea. Dawit fängslades den 23 september 2001 för att ha fört fram regimkritiska åsikter och krav på pressfrihet och demokrati. Han var med och startade landets första oberoende tidning Seti och i den publicerades ett upprop med krav på demokratiska reformer. Regimen fängslade Dawit tillsammans med andra oberoende journalister och kritiker utan rättegång och utan rätt till försvarare.

I det högsta säkerhetsklassade fängelset Eiraeiro har Dawit dag efter dag sedan 2001 varit berövad sin frihet och blivit utsatt för systematisk ondska. Där har 15 av de 35 fängslade politiska fångarna redan dött. Idag, på pressfrihetens dag, hade jag äran att få lyssna på Esayas Isaak som talade på den manifestation som arrangerades av Publicistklubben på Kungsportsplatsen i Göteborg. Han berättade om sitt möte med den förre fångvaktaren i sin brors fängelse, intervjun som gjort av Lars Adaktusson kan ses här:Den svenska tysta diplomatin har snart haft tio år på sig, den måste omprövas och biståndet till landet måste upphöra och strypas tills fängelset är stängt. Det är dags att hämta hem Dawit!

I nyhetsflödet: GP, GT, GT2, GT3, SvD, DN1, DN2, SR,

Andra bloggar: Adam, Annika, Liberati, Olle, Karin,

Tidigare inlägg om Dawit: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

2 kommentarer:

Anonym sa...

DI reste på egen risk till Eritrea och på landets pass. Han visste att han skulle ses som landets medborgare och att hans svenska pass inte betydde något.
Hade han inte varit journalist så hade media inte brytt sig.

Pär Gustafsson sa...

Svenska medborgare i knipa ska stöttas och hjälpas oavsett var de befinner sig i världen. Jag är stolt över svenska medier som driver kampanj och står upp för mänskliga rättigheter! Beröm ska de ha!