Sociala medier är något fantastiskt. Det skapar oändliga möjligheter att kommunicera. Både när något är bra, när livet är värdelöst eller något speciellt och intressant inträffar. Inte minst är det verktyg för oss inom politiken att kunna träffa väljare även när valstugorna har stängt. Det sägs att valet som nu har tagit sin början kommer bli det stora genombrottet för sociala medier i svenska valrörelser. Det hoppas jag med och något som traditionella medier har uppmärksammat. Jag har själv blivit intervjuad av både Sveriges radio och TV4 om hur folkpartiet arbetar med olika sociala kanaler i Göteborg. Vi var tidigt ute på banan med oerhört begränsade resurser. Ändå har vi lyckats mycket bättre än andra.
Helene Odenjung, som är kommunalråd i Göteborg, är omnämnd som en politiker som tar sociala medier på allvar och är en twittrare av rang. Hon var först med att börja blogga, använda facebook och twittra i kommunstyrelsen. Hon har också haft ett betydligt större genomslag. Andra har följt efter. Det är bra både för politiken och för kommunikationen med väljarna.
I slutet av förra året öppnade GT.se upp sin hemsida för två politiska bloggare, det var Anneli Hulthén (S) och Jan Hallberg (M). Där får huvudpersonerna i den göteborgska politiken blogga om politiken och livet fram till valdagen, beskriver GT. Vissa inlägg publiceras också i själva tidningen (kanske för att öka antalet läsare…). Det jag tycker är tråkigt är att övriga partier inte har bjudits in i matchen. Hade redaktionen velat ha fler besök till sin hemsida hade det varit det naturliga steget – men det kanske man inte vill. De har kanske redan gjort sitt val. I Umeå, för att ta ett exempel, är hela den politiska bloggosfären mer eller mindre kopplad till VK. Det har varit en lyckad satsning i mina ögon.
Nu kopierar GP upplägget och låter Anneli och Janne, som jag har förmånen att få följa på nära håll, blogga om slutspurten. Det är tråkigt att den stora draken gör samma sak. GP borde ha mer resurser och pondus. Här kunde man ha tagit ett större ansvar för den lokala politiska debatten i Göteborg om redaktionen hade velat öppnat upp för fler och i olika varianter. Istället förminskas och förenklas politiken av stadens två största tidningar. Att beskriva valrörelsen och politiken genom bara två partier på redaktionell plats är att förminska den demokratiska debatten. Det är bara att beklaga.
Jag har flera förslag på upplägg om det finns intresse. Jonathan Falck och Lars Näslund ni kan ju höra av er och förklara. Det kan Anneli och Janne också göra – så kan jag komma med tips på hur ni blir mer lästa.
Uppdatering 15/8: Rickard och Frida följer upp mitt inlägg. GP har idag dessutom presenterat sin stora bloggsatsning. Roligt att kommentera nyheten först!
4 kommentarer:
Du har en bra poäng. Gp borde veta bättre.
Jag håller just på och skriver om LO och demokratin. Det här är litet samma sak. Vi borde ha mer respekt för demokratin än så. Eller också uppfattar de alla små partierna som spetsdekorationer på de "riktiga".
Har skrivit om samma sak och länkat till din blogg: http://www.fridam.se/2010/august/utkast-aug-14-2010.html#comment
mvh/
Frida M
Jag håller helt med Pär. Naturligtvis borde alla partier i kommunfullmäktige fått komma till tals.
Skicka en kommentar