måndag, augusti 23, 2010

Bryt utanförskapet i Göteborg

Göteborg är en rikare stad tack vare att vi varit och är öppna mot omvärlden. Den som flyr undan förföljelse ska kunna få en fristad i vår stad. Och väldigt många av dem som flytt eller invandrat till vårt land har lyckats – de har fått jobb och kommit in i samhället. Men samtidigt är det viktigt att konstatera att alldeles för många också tillåtits misslyckats – drömmen om att bygga sig ett nytt liv i Göteborg har för många blivit en verklighet av passivitet och utanförskap.

När arbetsföra människor hamnar i bidragsberoende och utanförskap är ett svek mot dessa människor, men också ett allvarligt hot mot den sociala sammanhållningen i vårt samhälle. När folkpartiet och alliansen tog över landet tog det i snitt sju år för en nyanländ person att få sitt första jobb. I kölvattnet på den misslyckade integrationen följer ett socialt utanförskap och en isolering som ibland präglar hela stadsdelar i Göteborg och som även förs vidare till nästa generation.

En av våra stora framtida utmaningar är att bryta utanförskapet. Språk och arbete är nyckeln dit, det vet vi. Därför behöver vi sätta in ett helt batteri för att skapa förutsättningar för att alla ska få lyckas i Göteborg. Ett av folkpartiets förslag är att införa jobbkrav för socialbidrag vilket är något som Helene Odenjung i dag för fram i hennes stora intervju med GP.

Fler bloggar om nyheten: Sami, Kristina, NU-bloggen, Alliansfritt Sverige, Mårtensson, Sivert,

2 kommentarer:

Anonym sa...

DU får min röst! (matchade mig på svt:s valsajt) Sen är jag ju också 83:a, gbg:are, öisare, skidåkare, seglare.. fast jag är inte homosexuell men vad gör det ;)

Pär Gustafsson sa...

Tack, vad roligt att höra!