onsdag, augusti 25, 2010

Alliansen vill höja studiemedlet

Den 1 januari i år höjde regeringen studiemedlet med sammanlagt 431 kronor. Jan Björklund meddelar i dag att en ny höjning väntar om Alliansen vinner valet och det är något som vi i Liberala studenter välkomnar. Det betyder att studiemedlet höjs från 8818 till 9399 kronor den 1 juli.

Det är glädjande att regeringen nu ser att det finns utrymme för att höja studiemedlet för landets studenter. Samtidigt bör regeringen även avveckla fribeloppet – så att alla studenter som arbetar extra under studietiden inte straffas. För det är bra både för studenternas framtida arbetsliv och för deras privatekonomi.
Det är viktigt att inte ta bort incitament för att jobba under studietiden; detta är en bra merit för studenten som ökar chansen att få jobb efter avslutad utbildning.

Uppdatering: Bra att det finns besökare som ser att man ibland gör fel. Har justerat rubriken. Att sitta på möte samtidigt som man försöker blogga är inte alltid det enklaste eller bästa...

4 kommentarer:

Clqwrx sa...

Pär, det är lite beklagligt att du som arbetar med studentfrågor inte läser artikeln ordentligt innan du sätter rubriken.

"Hela höjningen ingår i den del som studenterna får låna."

Det är en ganska viktig skillnad.

Pär Gustafsson sa...

Tack! Har uppdaterat och förklarat varför. Du har ju helt rätt. Det är också rätt att regeringen höjer lånedelen och inte bidraget.

Malin Strid sa...

Alliansen höjer fribeloppet också!

Det höjs med 30 000 kr från 1 januari 2011 (vilket beslutades redan i samband med budgeten förra hösten).

Vänligen

Malin Strid
politisk sakkunnig hos högskoleminister Tobias Krantz

Clqwrx sa...

Efter att ha varit på båda sidor om en examen och nu tillbaka som student igen så håller jag inte riktigt med dig där, när man är knappa 19 bast har man sällan en uppfattning om vad det egentligen innebär att skuldsätta sig för 25 år framöver. Att studielånet dessutom är ett annuitetslån gör ju inte detta till ett fullt lika generöst förslag egentligen.

Men vad fribeloppet anbelangar så är det helt rätt, när jag återgick till studierna täckte min semesterersättning, övertid och sista månadslön fribeloppet med god marginal.