Jag har väntat länge på att den studiesociala kommittén ska släppa sin rapport. I går kom den tillslut, och det var ingen liten lunta den producerat. Kommittén har försökt att ta ett helhetsgrepp på studenternas ekonomiska och sociala situation, och kommer med några bra och några mindre bra förslag. Studenter är ingen homogen grupp utan en samling individer, därför behövs individuella lösningar.
En ökning av studiemedelsnivån är välkommen. Det är svårt att motivera varför vissa ska leva under fattigsdomsgränsen utan möjlighet att ens låna mer pengar. Tyvärr flaggade högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg för att den risiga konjunkturen kan sätta käppar i hjulen för detta projekt, men det återstår att se. Även killen med hårpiska på finansdepartementet har ju varit student en gång i tiden.
Sämre är förslaget att högskolestudenter behöver ta en examen motsvarande tre års studier inom fyra år för att få förlängt studiemedel. Läs gammalt inlägg här. (Dock föreslås att studiemedel ska kunna ges upp till max sju år.) Liberala studenter ställer sig onekligen bakom ambitionen om en ökad genomströmning i högskolan. Svenska studenter har helt enkelt för roligt när de pluggar för det tar längre tid än i andra länder för dem att bli klara, vilket är kostsamt både för dem och för staten. Vi tycker dock inte att den här typen av krav på examen är rätt väg att gå. Om någon vilsen student tror sig få den bästa möjliga utbildningen genom att enbart studera A-kurser är det inte upp till oss, staten eller högskolan att tvinga den till någon annan uppfattning. Samma gäller för den personen som föredrar att skaffa tre examina och som därför kräver längre tid utan att uppnå någon fil kand. inom fyra år. Lösningen på detta är att göra studielånet mer flexibelt så att den enskilde studenten får både större valfrihet och större eget ansvar för sitt studielån.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar