fredag, mars 05, 2010

Vansinne att införa betyg på lärare!

I onsdags behandlade stadens politiska ledning en motion från Anders Flanking (C), som jag sedan tidigare har bloggat om. Jag varnade då för att betyg är att vänta för stadens lärare. Nu kommer betygen. Ansvarig skolpolitiker Ann Lundgren (S) och Anneli Hultén (S) har sneglat på sina kollegor i Malmö och Ann utesluter inte heller att betygen kan komma spela en roll när lönen sätts. Det är vansinne och jag förstår att lärarfacken rasar. Helene Odenjung (FP), kommunalråd och vice ordförande i Utbildningsnämnden, säger tydligt NEJ och bloggar om det här.

GP, GP2
, GT

6 kommentarer:

samikorpela sa...

Vi alla vet att det finns lärare som inte bör fortsätta undervisa. Dessa lärare bör rensas bort från systemet och för att de ska försvinna så måste de hittas. Det är enbart eleverna som kan säga till rektorn vilka lärare som är bra och vilka som är dåliga. Är man emot att lärarna ska betygsättas så bör man ha ett eget förslag t ex med obligatoriska utvärderingar. Så länge det inte finns något annat förslag är jag för att lärarna betygssätts - självklart ska detta inte påverka lönesättningen.

Anonym sa...

Ja, det finns många av mina kollegor som borde pyssla med något annat, vilket redan hade skett om ansvarig rektorer tagit åratals av kritik på allvar! På vilket sätt kommer detta att förändra något, så länge vi har rektorer med bristande lyhördhet och civilkurage? Nä, det här kommer endast missbrukas som lönebas av rektorer som inte har tid/lust/kompetens att själv göra den bedömning som de som arbetsgivare är skyldiga att göra./Maria, lärare, högstadiet.

Pär Gustafsson sa...

Läraren är skolans viktigaste resurs och vi har i Göteborg väldigt kompetenta pedagoger. Som på alla ställen finns det personer - som borde göra något annat i livet. Det är dock en arbetsgivarfråga och den löses inte med att sätta betyg på lärare. Sen är det centralt att det finns utbildade lärare i skolan. Länge har det varit så att många lärare har saknat utbildning, däremot är den delen i jämförelse med andra kommuner hög i Göteborg.

Lärarutbildningen behöver reformeras, det sker nu. Den måste locka fler till utbildningen men också ge möjlighet för redan utbildade lärare att fortbilda sig - vilket bland annat sker genom lärarlyftet. Lärarna måste också slippa många av de byråkratiska uppgifter som tillförts.

Jag anser också att det behövs en lärarlegitimation samt en kontrollstation tidigt på lärarutbildningen - där blivande lärares lämplighet kan testats.

Nog sagt om det. Att låta elever sätta betyg på lärare är inte ett bra förslag. Det är populism, respektlöst, ger inte en bättre skola och skuldbelägger en hel yrkeskår. Lärare har sedan tidigare blivit bedömda, det räcker. 13-åringar har dessutom inte kompetens för att betygsätta.

Sammanfattningsvis är förslaget en bra anledning till att rösta på folkpartiet och alliansen i höstens val.

anders flanking sa...

Hej Pär.
Det är lätt att var emot förändringar. Jag tror på att eleverna, för vilka skolan är till,vill ta ett ansvar och vill utveckla skolan.Varför denna misstro och närmast skräckartade reaktioner? I andra verksamheter är det självklart att lyssna på "kunden".Läs gärna min blogg

Anonym sa...

Men eleverna är inte MINA kunder. Jag har ett uppdrag av de politiskt tillsatta tjänstemännen i SDN och det är de som råder över budget, dvs i förlängningen gruppstorlekar, hur vi hanterar elever med särskilda behov etc. Ska då jag få skit för att jag har fått ett omöjligt uppdrag? Elever blir arga när inte de får hjälp på studs, men ser inte i vilken situation läraren sitter. Med 20 elever under en 40-minuterslektion har jag 2 min till var och en. Räkna då in tid för genomgångar, sammanfattning och rena ordningsfrågor.

Att eleverna ska ha möjlighet att uttala sig om mig som lärare och mitt bemötande är självklart, men varför det i media talas om betyg och att det ska vara en offentlig handling kan jag inte se vitsen med. Föräldrar kan ändå inte styra tjänstefördelningen så att försöka välja skola efter vilken lärare man vill ha är i princip omöjligt.

Nej, se istället till att rektorer tar sitt ansvar och får koll på hur deras anställda sköter sig. Se till att lärare som beter sig olämpligt eller är som uppvisar ren inkompetens faktiskt får sparken. Det är i princip omöjligt inom kommunen att bli av med imkompetenta personer.
/Maria, lärare, högstadiet

Pär Gustafsson sa...

Hej Anders!

Kul att debatten fortsätter och gillar att du utvecklar ditt resonemang i två inlägg på din blogg. Fast jag håller fortfarande inte med dig. Lärare är inte i skolan för att bli populära, utan de är där för att de har kompens och för att lära ut. Precis som du är jag personligen för individuell löneutveckling – men löneutvecklingen ska inte bygga på betyg från eleverna.

När jag gick i skolan, deltog jag allt som oftast, i de utvärderingar vi fick från våra lärare. Det fungerade då och fungerar fortfarande. Däremot kanske inte återkopplingen var den allra bästa, den blev bättre på gymnasiet, sämre på universitetet. Hur lärare, rektorer, elever och föräldrar utvecklar lärandet i skolan – är en fråga som ska hanteras lokalt. Inte av politiker, det blir inte bättre då. Låt pedagogerna var just pedagoger och göra sitt jobb.

Skolans värld är speciell och är inte som vilken annan arbetsplats som helst. Det finns mycket att göra för att stärka och underlätta lärarens roll. Jag är inte emot förändring, tvärtom, men min personliga uppfattning är att ditt förslag försämrar mer - än bättrar.

Läs Anders inlägg här:
http://andersflanking.blogspot.com/2010/03/apropa-dagens-ledare-i-gt-om.html

http://andersflanking.blogspot.com/2010/03/utvardera-mera.html

Sen kan jag bara instämma med Maria. Det är vi politiker som ska svara mot våra kunder - väljarna, inte lärarna.