tisdag, mars 30, 2010

Låt friåret vara historia!

Idag meddelade Miljöpartiets språkrör att de vill återinföra friåret – vilket var bland det första som Alliansen avskaffade och förpassade försöket till historien. När försöket infördes förra gången var det en väldigt dyr reform som inte lyckades nämnvärt. Välstånd för ett land skapas genom arbete och tillväxt – att låta folk vara hemma under ett år leder inte till en bättre välfärd eller ökat välstånd. Vårt välstånd, och möjligheterna att föra en socialt ansvarsfull politik, bygger ytterst på marknadsekonomin och det enskilda företagandet. Arbete ger resurser till välfärden. Arbetslinjen är inget för MP och det kommer bli en avgörande fråga i valet. Lotta Edholm skriver intressant om utvärderingar av friåret.

Fler bloggar om nyheten: Frank, Anders, Kent, Locutus, Jiddra,

3 kommentarer:

Niclas sa...

Regeringens satsning på ungdomsarbestlöshet har kostat omkring 1 miljon per ungdomsjobb. Är inte det lite dyrare än friårs-reformen?

Frågan är om inte ett år för utveckling, vidareutbildning eller att testa vingarna som företagande är en värd satsning. Tyckte du inte att eget företagande var viktigt, är detta inte en bra chans menar du?

bäh sa...

Får man ett friår mitt i karriären kanske man får lite andrum istället för att livet ska gå ut på att jobba, jobba och jobba för en pisslön efter man studerat flera år på högskola.
Nej, jag är inte så positiv till livet just nu. Vill att mitt liv ska gå ut på annat än att bara jobba för skit.

Pär Gustafsson sa...

@Niclas

Regeringen sänkte arbetsgivaravgiften för unga med 50 procent. Kostnaden för den reformen är 10 miljarder. Det är mycket pengar, men sänker trösklarna för att få in fler unga på arbetsmarknaden. Men om S kommer till makten efter valet vill de chockhöja arbetsgivaravgiften från 15,7 procent till ordinarie avgift som är 31,4 procent av lönen. Det underlättar inte för unga att komma in på arbetsmarknaden. Sen finns mer att göra. Avskaffa LAS är ett exempel.

@bäh Jag ser inga problem med att man tar tjänstledigt/säger upp sig från sitt jobb för att testa på något nytt, ligga hemma på soffan eller resa runt i världen. Men att låta mig och andra skattebetalare stå för notan är helt fel tänkt.

Jag kan förstå att det inte är kul att jobba för en dålig lön - men den har blivit betydligt högre sen Alliansen kom till makten. Däremot kommer den sänkas igen om S, MP och V kommer till makten.