Idag slog Katastrofkommissionen fast i sin rapport att svenska sjukvårdinsatser sattes in allt för sent efter tsunamin i Sydostasien. I medierna idag är det myndigheterna som får kritiken. I rapporten
Den svenska sjukvårdens ledning och funktion i samband med tsunamikatastrofen i Sydostasien
26 december 2004, skriver man ”Insatser av svenska sjukvårdsteam i katastrofområdet skulle ha minskat lidande och ängslan hos skadade svenska medborgare som nu i många fall fick behandlas under primitiva förhållanden”.
I min blogg från 13 januari skrev jag; ”Sverige har inget ministerstyre, utan har självständiga myndigheter som ska agera på eget initiativ. Funktionen bör vara sådan att i en katastrof ska proffs agera, politiker är inte proffs och ska inte inta den rollen. Statsministerns ageranden, har lamslagit funktionen.”
Det är myndigheterna som har ansvaret att utföra arbetet, men det är fortfarande regeringskansliet som lägger upp spelplanen och bestämmer reglerna. Regeringen väntade fortfarande allt för länge, innan dom agerade. I rapporten understryker författarna Sten Lennquist och Timothy Hodgetts att det är svårt att analysera i vilken omfattning antalet skadade, förluster av liv med mera hade påverkats. Det är självklart. Men landet Italien som har en stor krisberedskap och en bra organisation, slog på trumman med än gång. Detta visar tydligt hur svenska regeringen arbetar och varför vi ska byta ut vår ledning.
Här kan du läsa rapporten: http://www.katastrofkommissionen.se/.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar