onsdag, juni 01, 2005

Slut för bolmande rök?


Rädda Barsebäck!


Vid midnatt infördes inte bara rökförbudet på Sveriges krogar, restauranger och caféer, utan något som faktiskt indirekt kommer att betyda med bolmande rök, smutsigare luft och sämre miljö. Barsebäcks sista reaktor, stängdes av driftchefen inför ett massivt pressuppbåd. Igår hade Barsebäck vart igång i 30 år och det lär dröja innan byggnaden försvinner. Många ”miljövänner” jublade och det smälldes av fyrverkerier. Danskarna andades ut. En av anledningarna till att Barsebäck nu är stängt, beror på sin placering med fyra miljoner människor i närområdet. Personligen är jag glad, även som gammal rökare, att nu förbudet av rökning på krogen är borta.

Däremot är jag inte lika glad över att Barsebäck och kärnkraften fasas ut som energialternativ i Sverige. Jag kan bara sucka, miljövännerna ler, samtidigt som elen från Barsebäck kommer att ersättas av importerad kolkraft från Danmark och Polen. Är det bättre för miljön? Knappast. Avvecklingen av Barsebäck får stora följder; försämring för industrin, dyrare el, sämre miljö och kostnader på minst 10 miljarder, bara för att stänga ner reaktorn. En reaktor som kunde fortsatt ha producerat el för lång tid framöver.

Nu när vi försämrar vår miljö, känns det nästan bättre att rökarna får stanna inomhus och fortsätta röka. För vem vill vandra runt i ett land, som sägs vilja ställa om sig till grönare samhälle, när vi bara ökar på utsläppen – istället för att minska dom?


Besök gärna: http://www.raddabarseback.nu/ och skriv på uppropet.

Inga kommentarer: