tisdag, maj 31, 2005

Känner du igen dig?

Det är söndag, klockan har passerat 13.00 och du vaknar upp i din säng. Kroppen värker, bredvid dig ligger kanske någon som du inte känner, håret luktar rök, smaken från den sista groggen på småtimmarna sitta kvar i gommen. Du lämnar sängen och går ut i köket för ett glas vatten, hela världen snurrar och du mår sämst i hela världen. Natten som igår var så lyckad, har ersatts med kvällningar och huvudvärk. Dricksvattnet arbetar sig ner genom munnen, halsen och landar i magen med en dunst, du mår illa. Du funderar varför du utsätter din kropp för sådant här. Du är riktigt bakis, allt du tänker på är en fet kebabtallrik med extra vitlöksås och salta pommes. Men innan dess, ska du vakna upp ur helvetet, med veckans repriser av någon skandal dokusåpa på teve och låta värktabletten verka och göra sitt. Ditt lilla problem är att värktabletterna är slut. Du känner en hopplöshet och ensamhet. Du mår värst i hela världen.

Känner du igen dig?

Visst skulle det då vara skönt att kunna springa ner till Amir på hörnet och köpa lite lindring, mot muskel-, led och mensvärk eller just nu din kraftiga baksmälla. Jag tycker att det är fel att vi inte kan köpa receptfria läkemedel i en vanlig affär i Sverige, utan måste masa oss till Apoteket på vissa tider på vissa dagar. Därför blev jag så glad idag, när EU:s domstol i Luxemburg vid tiotiden sa nej till det svenska Apoteksmonopolet. Det strider mot gemenskapsrätten, anser nu domstolen. Det innebär i förlängningen att det kan bli fritt fram att köpa läkemedel i livsmedelsaffärer. Äntligen.

Men glädjen varade inte så länge, innan vårdminister Ylva Johansson gick ut i ett pm och sa;
- Det är apoteket som också i fortsättningen kommer att ha ensamrätt att sälja läkemedel. Vi får väl se vem som får rätt. Jag håller tummarna.

Inga kommentarer: