måndag, maj 23, 2005

Censurera inte svenska medier, Persson!

På S-kvinnors kongress i Eskilstuna i helgen, var statsministern Göran Persson en av dom inbjudna talarna. I sitt tal pratade han om sexualiseringen i medierna och i det offentliga rummet. Jag håller med honom och många med mig delar hans uppfattning. Varje gång jag öppnar en tidning och ser reklam för kalsonger får jag spasmiska ryck. Dels för att jag inser att mitt sexpack på magen kommer att ligga i dvala ännu en sommar och för träningen måste börja prioriteras. Men där stannar mitt illamående. När det gäller Göran Persson tänker han nu låta en utredning se över hur en ny lagstiftning ska kunna se ut. En ny lag som exempelvis ska kunna förbjuda tidningar att publicera sexistiska bilder. På S-kvinnornas kongress sa han ”Men vi måste ta avstånd från dessa förnedrande, fördummande, näst intill pornografiska utbud som vi ser i vissa medier”, i en intervju efter talet sa han ”om självsaneringen saknas blir lagstiftning alternativet.” Ett uttalande som är sanslöst. Jag lider verkligen med den person, som får uppdraget att utreda frågan, uppdraget kan liknas med Harakiri.

Vi politiker ska inte bestämma vad som är bra och dålig journalistik i tidningarna, det gör dom bäst själva. Alla tidningar har en ansvarig utgivare som fattar beslut om publicering, det ska inte göras av Gestapo på Rosenbad. Statsministern ruckar just nu på vår grundlag, i ett desperat försök för att locka vänsterorienterade röster, som på fritiden mer än gärna målar över HM utomhusreklam till hans parti. Jag förstår att det råder panik på regeringskansliet.

Yttrande- och tryckfrihetens yttersta syfte är att också åsikter och värderingar som vi själva inte måste gilla, ska ha rätt att framföras. Det är just därför som nu Sossarna är ute på djupt vatten. Vad Göran glömt är att demokratins metod inte är att förbjuda obehagliga ståndpunkter, utan i ett liberalt samhälle förs en fri och öppen debatt, där idéer analyseras och kritiskt granskas, utan fördomar. Men även Nalin Pekgul, ordförande för S-kvinnorna var nöjd efter sin partiledares underbara tal. Då kanske jag har helt fel i min analys att statsministern är panikslagen, utan att vi har ett regeringsparti i vårt land som uppenbarligen anser att censur är den rätta vägen att gå. Då är hans uttalande än värre.

Fria massmedier är en förutsättning för ett öppet utbyte av idéer och information och en folkligt förankrad demokrati, och utgör det civila samhällets främsta försvar mot illegitim maktutövning. Press, radio, TV och Internet har alla viktiga funktioner att fylla här och ska så långt det är möjligt vara fria från statlig kontroll och inblandning. Jag vill konsumera, vad jag själv känner. Inte konsumtionen med S-stämpel på.

Sverige har traditionellt haft en omfattande yttrande- och tryckfrihet och där har det rått en stor politisk enighet. Uppenbarligen inte längre, för på senare år har vi bland annat sätt inskränkningar i den svenska pressfriheten.
Alla planer på att staten ska censurera svenska medier måste omedelbart få ett slut, annars vet jag inte var vi är på väg, Kuba eller Vitryssland kanske?

Pär Gustafsson

Inga kommentarer: