torsdag, april 06, 2006

Vårproppen - studenters situation

I år var regeringen och dess kompisar i Miljöpartiet och Vänstern snabba på att lägga fram en vårbudget. Något som har diskuteras sen förslaget blev offentligt har varit situationen för landets studenter. Jag har själv blivit nerringd på jobbet av arga studenter och lärare som anser att situationen är ohållbar. Självklart är det så att 300 kronor mer i månaden inte räcker. Det måste till mer.

För det första måste tanken om hälften bidrag – hälften lån hävdas. En människas satsning på högre studier ska ses som en investering inte bara för studenten själv utan också för samhället i stort. Dessutom ska studiemedlens bidragsdel vara pensions-, sjukpennings- och föräldrapenningsgrundande. På så sätt påverkas inte studenternas studier, vilket det lätt kan bli vid sjukdom eller om en student skaffar barn.

Principen "peng per poäng" bör genomföras. Fler avklarade poäng leder till en successiv upptrappning av studiestödet. Modellen uppmuntrar pluggandet men gör det också möjligt för studenter med en tillfällig svacka i sina studier att fortsätta sin utbildning på lägre fart utan att helt bli utan ekonomiskt stöd.

För det tredje bör det vara möjligt att ägna sig åt seriösa heltidsstudier med stöd av studiemedel även under sommaren. Ett tre-terminerssystem ska därför införas. På så sätt kan den student som så önskar snabbare än idag avsluta sina studier, ta examen och komma ut i arbetslivet.
För det fjärde ska det löna sig att arbeta även för studenter. Den så kallade fribeloppsgränsen som idag finns, måste avskaffas. Fribeloppet är den gräns som staten har satt upp för hur mycket pengar studenten får tjäna innan det sker en nedtrappning av studiemedlen. Att socialdemokraterna i praktiken uppmuntrar studenter att arbeta svart för att klara sina studier är både skrämmande och stötande.

För det femte måste effektiviteten i utbetalandet av studiemedel förbättras rejält och studenter måste ha rätten att kräva att studiestödet kommer i tid. Demokratin är beroende av kunniga människor som ifrågasätter makten, tänker kritiskt och håller den fria debatten levande. Med en reformering av studiemedelsystemet är vi en bra bit på väg.

4 kommentarer:

Ola J Hedin sa...

För det sjätte måste studiemedlet höjas ytterligare. Ditt parti bjuder 400 kr, dvs hela hundralappen mer än sossarna. Är du beredd att jobba för mer pengar än så?

Pär Gustafsson sa...

Det är klart att studiemedlet måste höjas mer. Det har mer eller mindre inte hänt något på tio år.

Sen får man inte glömma av att studiesituationen ser olika ut för olika studenter. .

Anonym sa...

Håller med dej!

Dock undrar jag om man inte ska göra om systemet med "studiemedel till alla" I många länder i europa, bla Österrike och Tyskland så betalar föräldrana för sina barn, en viss summa som staten bestämt, denna summa beror på inkomst och antal barn som studerar (om föräldrarna inte betalar kan man stäma dem :P). Om ens föräldrar inte kan betala får man statligt studiemedel. Med det stystemet skulle fler kunna studera och få mer pengar utan att det kostar mer för staten..

Pär Gustafsson sa...

"Med det stystemet skulle fler kunna studera och få mer pengar utan att det kostar mer för staten."

Visst är det så att staten skulle tjäna pengar på det. Mina föräldrar skulle säkert betala, men jag är lite av tron att alla ska med och att det är staten som ska betala. Det är en investering i samhället som förhoppningsvis är till nytta för alla.