måndag, juni 27, 2005

Blunda inte för våldet mot män

För ett par år sedan blev ordet hedersmord ett begrepp på allas läppar. Då uppmärksammades en rad unga tjejer som mördades av nära anhöriga män. Män som ansåg att dessa kvinnor vanhedrat familjens eller släktens heder och stolthet. Många i Sverige tror att hedersmord är något speciellt muslimskt. Så är det inte, snarare har hederskulturen sina rötter i traditioner och motstånd mot detmoderna samhället – och detta finns också inom andra religioner. Hederskulturen är inget nvandrat problem, det har funnits i Sverige också. Men tack vare stora moderniseringar, demokrati och jämställhetsarbete har Sverige lyckats kasta mycket av resterna från gamla tider över bord.

I Västerås mördades den homosexuelle hockeyspelaren Peter i mitten på 90-talet. Han mördades enbart pga. att en grupp unga killar ansåg att det var Peters fel att Västerås HC förlorat en match. I slutet på 90-talet mördades Johan i Katrineholm efter att han hade flörtat med fel kille på krogen. Här i Göteborg mördades Josef i början av 2000-talet då han öppet visat sin kärlek mot en kille och inte mot en tjej. I alla dessa tre fall har offren utsatts för extremt övervåld. Peter knivhöggs 64 gånger, Johan fick halsen av skuren och sedan knivhuggen och Josef torterades först med en elpistol och sedan skjuten i ryggen och till sist avrättad med ett skott i nacken.

Dessa tre unga killar fick sätta livet till enbart pga. att de upplevdes som provocerande och att de vanhedrat gruppen svenska män. Mördarna ansåg att dessa unga killar var en skam för alla män och bögarna behövde lära sig en läxa. Som kille ska man inte bryta mot den upp satta normen. Om så görs får man skylla sig själv.

Det är just motiven och övervåldet som är typiskt för hedersmord oavsett om offret är en ung muslimsk tjej eller en ung svensk homosexuell kille. Oavsett vem offret är så är hedersvåld oacceptabelt och inget som vi i samhället kan tolerera, varken inom den svenska kristna kulturen eller inom den svenska muslimska kulturen. Enligt Forskningsrapporten hatbrott 1999 har var fjärde homo- eller bisexuell person i Sverige har utsatts för våld eller hot om våld. För närvarande finns
inga tecken på att utsattheten minskat sedan rapporten kom. Snarare har våldet mot homosexuella ökat. Under 2003 anmäldes enligt Säkerhetspolisen omkring 330 hatbrott med homofobiska motiv. Tyvärr är tendensen att anmäla hatbrott dock låg och mörkertalet är därför stort.

Traditionellt sätt är den allmänna rädslan för brott större ju äldre man blir. Men bland HBT-personer är det tvärtom. 80 % av alla unga HBT-personer under 20 år har en rädsla för att bli utsatt för brott. Även gruppen 51-60 år är det 50 % som upplever samma situation, enligt forskaren Eva Tiby. Sedan Fadime mördades av sina släktingar 2001 har hedersmord kommit upp ur det dunkla och in i ljuset. Idag har samhället mer kunskap och kompetens inom området. Fadimes tragiska öde har fått med sig det positiva att andra unga tjejer fått leva och att samhället visat sin totala avsky mot detta arbariska beteende. Nu måste vi också uppmärksamma de brutala hatbrotten mot unga homosexuella i Sverige. Samhället kan varken acceptera eller tolerera hedersmord. All kärlek är bra kärlek, oavsett om det är Fadime som blir kär i Nicklas eller Erik som blir kär i Amir.


Publicerad på GT debatt, måndagen den 27 juni, tillsammans med Helene Odenjung kommunalråd (Fp) i Göteborg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett större problem är faktumet att det är helt tyst i den allmäna debatten om hedersvåld och sociala sanktioner som drabbar, framför allt muslimska - unga homosexuella killar idag.

I övrigt är pararellen mellan hedersvård pga tolkningen av att familjen är samhällets minsta beståndsdel inte vidare korrekt att dra till hatbrott.
Dels av de två brotten är av uppenbar olik art men också pga att de långsiktiga sociala konsekvenserna är helt olika för offret.

Pär Gustafsson sa...

Mitt inlägg tillsammans med Helene, handlar först och främst till att skapa debatt. Jag instämmer helt och hållet med dig om att situationen för unga homsexuella muslimer är ett stort problem, samt att det är för tyst om det i debatten.

Kul att du hitta ett gamalt inlägg.