fredag, april 03, 2009

Globaliseringen kräver satsningar på kunskap

Häromdagen presenterade högskoleministern propositionen Gränslös kunskap – högskolan i globaliseringens tid. Vi som hört Leijonborg tidigare tala om globaliseringen (måste vara ett favoritord) kan näst intill gissa oss fram till vad proppen kan innehålla.

Hela syftet är glasklart. Om Sverige ska möta globaliseringens utmaningar måste vi ha en högre utbildning i landet som ges bästa tänkbara förutsättningar att möta utvecklingen. Därför behövs; fria, starka och internationellt sett konkurrenskraftiga institutioner för utbildning och forskning.

Studentrörligheten bland svenska studenter (speciellt lärare) är usel. På senare år har allt färre studenter sökt sig utomlands för studier under en eller två terminer. Den trenden måste brytas. Svenska studenter måste hitta ut och utländska studenter hitta hit. Personligen anser jag att Europa samarbetet håller på med allt för lite utbildning, men arbetet med ”den femte friheten” visar att något är på gång. Samtidigt måste det hända saker på hemmaplan och därför är det bra att regeringen tuffar på i sitt reformarbete kring den högre utbildningen och forskningen.

Har tidigare skrivit om
studentrörligheten och Erasmus här.

3 kommentarer:

Christian S sa...

Information är bra, och jag delar din uppfattning om att utbytesprogrammen måste bli mer kända. Det är viktigt att internationaliseringen inte är enkelriktad. Men det är inte bara lathet och dålig kunskap som hindrar studenterna. Det administrativa krånglet kring utlandsstudier måste minska, CSN måste bli tydligare och tillgodoräkningsreglerna när man kommer hem igen måste vara solklara.

Pär Gustafsson sa...

Absolut. Det finns massa administrativt krångel som måste bli bättre. En bra rörlighet (oavsett område) bygger ju på att alla rör på sig då och då.

Det är bara studenter från England och Grekland som är sämre än Sverige när det kommer till internationaliseringen. Att britter stannar hemma är inte så konstigt. Det är dags för fler svenskar att förstå att vi inte är världsbäst på allt.

Pär Gustafsson sa...

Sen måste hela CSN reformeras. Tror det finns andra bra alternativ!