torsdag, april 23, 2009

Pär i USA: Nyhetsvärdering

De tre stora nyheterna på den amerikanska televisionen är just nu;

1) Det är tio år sedan skolmassakern i Columbine. 2) Miss Californias uttalande.3) Earth day.

Alla minst skotten på Columbine High School och Moores dokumentärfilm om den amerikanska vapenindustrin. Bilder på skrikande och flyende ungdomar från 1999 har rullat på varenda tv-kanal de senaste dagarna och överlevande har talat ut om åren som gått. Det spekuleras också, fortfarande, om orsakerna till skotten. Ingen konstig nyhetsvärdering alls.

I söndags avgjorde Miss America vilket är ett gigantiskt jippo over here, som allt annat. ”Min” blonda delstatsbrutta fick en fråga i den sista finalomgången om vad hon tyckte om gaybröllop. Hon svarade på kristet och republikanskt vis att det inte var något som hon tyckte var speciellt amerikanskt och inte gillade. Nu har hon gått in i väggen och hennes vänner försvarar hennes uttalanden i direktsändteve via satellit. Kan bara hända i USA och är fullständigt ointressant. Såg dock att nyheten spridits till Sverige och Aftonbladet.

Idag inträffade Earth day, viket har fört med sig att alla städer med någon självbevarelsedrift i detta stora land har försökt slå varandra i att vara så klimatsmarta som möjligt. NY var först ut på morgonen där borgmästaren meddelade att alla byggnader måste byggas om, så att de blir klimatneutrala. Nyss hörde jag ledande företrädare här i SF som proklamerade att källsortering ska bli lag och obligatoriskt. Weather Channel jublar.

Inga kommentarer: