Min slutsats är att de är rädda för att förlora sin makt och sitt inflytande – samtidigt verkar de tro att sin egen verksamhet inte längre är intressant, när studenter inte längre tvingas vara medlemmar. Om fallet skulle vara så, är det inte mitt, regeringen eller studenternas fel. Det är kårernas ledarskap som inte levererar. Därför tror jag att argumenten låter som dem gör. Bättre att vara ärlig istället.
För varför skulle Leijonborg sänka studentinflytandet som SFS menar? Det här är ju en frihetsreform utav dess like – inte minst för landets studenter, som nu kan få bestämma över sitt inflytande. Min kollega Moa Neuman säger i en kommentar; De flesta kårer kommer inte att klara sig och tyvärr kommer många studenter bli av med sin möjlighet att påverka och utveckla sin utbildning. Hon tror då definitivt inte på sina kårer som är medlemmar i hennes organisation, när hon argumenterar så.
I Karlstad sågar kåren förslaget; Vi kommer att tvingas avveckla en del verksamheter och inte längre kunna garantera sådant som studentinflytande. Då håller man på med sådant som inte behövs om det plötsligt är så att studentinflytandet är det första som man kommer att avveckla.
I Uppsala har man kallat till krismöte, att ledningen där inte sedan länge funderat på hur man kan arbeta vidare efter obligatoriet och istället kallar till presskonferens och berättar; så här kommer vi locka tillbaks alla medlemmar. Istället för att skrika högst av alla och kalla förslaget för en dödsstöt.
Den kåren är en mångmiljonindustri med stort inflytande, lång historia och många samarbetspartners som kommer att finnas kvar. Att vara störst handlar om att leda, det gör inte Klas-Herman Lundgren; Troligtvis får vi säga upp flera anställda, vilket kommer att rubba kontinuiteten, stänga ner receptionen flera dagar i veckan, gå ur Sveriges Förenade Studentkårer, skära ner tidningen Ergo, som plikttroget gått ut till studenterna sedan 1924, sluta med verksamhetsbidrag till studentföreningar, helt ta bort eller kraftigt reducera posterna jämlikhetsansvarig, studentombud och internationellt ansvarig och mycket annat. Liberala studenter klarar allt det där på en halvtid och massor av frivilliga medlemmars intresse. Jag har utmanat honom på debatt, han har ännu inte svarat.
Att Socialdemokraterna och Vänstern anser att Leijonborg tystar studenterna är inte så konstigt, eftersom deras historia är nersvärtad av massanslutningar och egentligen inte vet vad frihet innebär, deras åsikt berör inte mig i någon större utsträckning. Bara tragiskt att se, friheten vinner alltid!
Min nya kollega i SACO studentråd säger; Vi välkomnar att studenterna i fortsättningen ska organiseras på frivillig väg. Ett modernt studentinflytande kräver frivillighet, men det kräver också resurser i form av tid och pengar. Positivt, men något avvaktande. Sista meningen låter som vanligt, mer pengar är ett måste. Så är det inte. Medlemmar betalar för något de tror på och vill ha.
2 kommentarer:
Hej Pär! Sant att vi är lite avvaktande, men att inflytande och verksamhet behöver pengar är väl inte så konstigt. Sen tror jag att kårerna kan komma att klara sig utmärkt på det som de nu får, resurser handlar som sagt om människor och engagemang också och jag håller helt med dig att om man tror på sin egen verksamhet och att den är viktigt så borde ju medlemmar vilja stanna kvar och då borde man kunna få ett litet tillskott där. Sen finns det ju en mängd andra sätt att finansiera sin verksamhet. I det stora handlar det om, tror jag, att våga tänka om tänka nytt och gör adet man ska och inte göra det man inte ska. Så länge man inteblir ifrågasatt och ta ansvar för sin finansiering kan det lätt bli slirigt där. Verksamhet är ju till för medlemmarna och om inte de känner igen sig i den verksamhets som erbjuds så bör man nog tänka om, vilket jag tror kårer kommer tvingas till nu.
Hoppas det är bra med dig!
/Stina, ordförande Saco Studentråd
Det handlar verkligen om att tänka nytt och verkligen göra det. Det ska bli spännande att följa.
Och om väldigt få studenter har behov och intresse av studiebevakning (vilket jag inte tror), så får man anpassa sin verksamhet efter det.
Klart att det kommer finas ett Free-rider problem här men jag tror inte att det kommer vara så stort då kårerna erbjuder en rad bra saker för studenternas privatekonomi...
// P
Skicka en kommentar