Idag kan man läsa i GP om vad i nämnden ska fatta för ev beslut (omflyttning och nerläggning). Snart ska vi få information om hur situationen ser ut och hur förvaltningen ska lösa situationen. Innan nämnden började fick förvaltningen ut med ett pressmeddelande om deras syn på situationen.
Det är ingen hemlighet att det blir allt färre elever inom gymnasieskolan de närmsta åren, samtidigt råder det en stor överetablering av gymnasieskolor i Västsverige och inte minst i Göteborg. Sammanfattningsvis; för många skolor – för få elever. En kombination som inte är speciellt bra, definitivt inte ekonomiskt.
Vi i Utbildningsnämnden kommer att behöva lägga ner enheter och det snarast. Snart ska vi få en dragning om hur förvaltningen vill ha det i framtiden.
Att den ekonomiska situationen ser ut som den gör är ingen nyhet, vi från oppositionen har sedan länge poängterat detta och velat fatta beslut. Majoriteten har inte varit lika snabb. En kommunalorganisation är inte en skjuta som man vänder på speciellt snabbt, men nu är det på gång.
Som politiker öppnar man hellre nya skolor – än att stänga ner. Men nu är vi där. Sedan tidigare har vi från nämnden pekat ut tre skolor, Angered (som jag själv gick på), Frölunda och Munkebäck. Alla tre kommer att möta stora förändringar. Personligen tycker jag att det är tråkigt att Frölunda är planerat att fasas ut och tillslut stängas ner, jag skulle hellre lägga ner Angered och Munkebäck.
Angered var redan som gymnasieskola hotad när jag gick där. Besparingskrav och demonstrationer var lika vanligt som att ÖIS inte vann några matcher. Därefter har förvaltning och nämnd satsat många miljoner på att skolan skulle lyfta – det med hjälp av passioner. Satsningen lyckades. Nu minskar antalet sökande elever igen och ekonomin på skolan är lika mörk som en decemberdag i norra Lappland.
Elevens val ska vara ledstjärnan och respekteras, deras val av skola ska styra – inte var politiker anser att skolor ”bäst” ska ligga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar