onsdag, februari 13, 2008

Utredningen om kårobligatoriet är skandalös!

Idag presenterade regeringens utredare Erland Ringborg betänkandet "Frihet för studenter", om avskaffandet av kårobligatoriet. Liberala studenter har länge och envetet drivit frågan om obligatoriets avskaffande och föreningsfrihet för Sveriges studenter. Tyvärr är dagens betänkande en stor besvikelse.

- Ringborg har missat poängen med avskaffandet av tvångsanslutningen helt. Utredningen föreslår att strukturen med kårer kvarstår i stor utsträckning. Även om den formella tvångsanslutningen avskaffas så kommer en kår per lärosäte ges rätt att företräda alla lärosätets studenter, även de som inte är medlemmar i den kåren. Det är långt ifrån verklig föreningsfrihet, utan låter mer som en gammeltida korporativism, säger Pär Gustafsson, ordförande för Liberala studenter, i en kommentar till utredningen.

- Vi hoppas att regeringen och Lars Leijonborg inte sväljer Ringborgs förslag med hull och hår. Förslaget om att staten, genom lärosätena, ska betala för studenternas sociala aktiviteter är både principiellt och praktiskt feltänkt. Vad studenterna väljer att lägga pengar på under sin fritid är deras sak och inget skattebetalarna ska subventionera, säger Pär Gustafsson.

- Förslaget om att en kår ska sägas tala för alla studenter baserat på dess "representativitet", och inte på dess faktiska stöd i medlemsantal, kommer med största sannolikhet att leda till en snedvridning av studentinflytandet. Studenterna själva kommer inte att få inflytande över valet av representerande organ, utan det kommer att avgöras mellan kårerna och lärosätet. Dagens system med kårval må ha sina brister, som lågt valdeltagande, men det ger i alla fall studenterna möjlighet att komma till tals. Att minska den möjligheten är inte att stärka studentinflytandet, säger Pär Gustafsson.

- Vad som kan bli en enormt viktig frihetsreform i Sverige riskerar att spolieras om regeringen går på utredningens förslag. Vi hoppas att Lars Leijonborg kommer att lyssna på enskilda studenter och frivilliga studentföreningar som vill värna både studenternas frihet och inflytande innan lagförslaget läggs fram, avslutar Pär Gustafsson.

Presskontakt:
Ordförande Pär Gustafsson tel. 073 511 32 37 alt. 031-20 32 30
Generalsekreterare Erik Åslin 070 491 40 68

Inga kommentarer: