tisdag, november 30, 2004

Välkommen Turkiet!

" - Det är ett historiskt beslut både för Turkiet och för Europa", sa landets utrikesminister när beskedet kom att Turkiet ska få börja förhandla om medlemskap i EU.

Självklart spreds det glädje i landet, på samma sätt som det gjordes i Polen, Tjeckien och Estland när dem fick sitt besked. Det blir en enorm framgång för EU om ett demokratiskt och marknadsekonomiskt Turkiet blir medlem. Att ta avstånd från Turkiet bara för att det är ett muslimskt land är oacceptabelt. EU är och kommer aldrig att bli en kristen klubb, utan en union av humanistiska och liberala värderingar. Turkiets framtida medlemskap kommer visa att islam och västvärldens demokrati går att kombinera. Men innan landet kan bli medlemmar i unionen måste trakasserierna och diskrimineringen av den kurdiska minoriteten upphöra och det snarast. Det kurdiska folket har i århundraden förvägrats rätten till sitt språk, kultur och identitet.

Men ett stort grattis till landet som har fler EU-flaggor vajande i vinden än det avlånga landet Sverige!

Publicerad på GP fria ord.

3 kommentarer:

Kurden sa...

tack för ditt engagemang Pär, kurderna saknar vänner men Folkpartiet verkar bli det mest prokurdiska partiet i Sverige.. det är en vinna-vinna situation eftersom det finns runt 80.000 kurder i Sverige som kan bli en stark väljarbas

GöteborgsLiberalen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Pär Gustafsson sa...

Tack, för oss liberaler är det en självklarhet att sötta kurderna!