torsdag, november 11, 2004

Ny epok inledd?

En palestinsk epok har gått i graven, Yassir Arafat är död. Han fyllde år dagen innan mig, den 24:e augusti och blev tillslut 75 år gammal.

Hur Arafat kommer att beskrivas i historieböckerna är fortfarande en gåta. Kommer det att bli fredspristagaren och frihetskämpen eller terroristen? I december 1994 fick han Nobels fredspris tillsammans med Rabin och utrikesminister Shimon Peres från Israel, efter handskakningarna utanför Vita Huset. Av dagens kommentarer från omvärldens ledare, har en respekterad statsman dött. Omvärlden måste vara redo till stora insatser, det kanske också är dags för en fredsbevarande trupp, för att bryta situationen och åstadkomma en fredsuppgörelse.

Arafat är död, Hussein är borta från makten och Bin Laden springer om kring någonstans i ett djup tberg. Tre arabiska ledare som levt och byggt upp en personkult om sig själva i arabvärlden. Nu behövs det palestinska ledare med brett mandat från alla läger och internationellt samarbete är A och O som kan leda till demokratisering över hela regionen.

Jag vill se en palestinsk stat sida vid sida med Israel, där Israel har rätt att existera som stat inom erkända och säkra gränser. Palestina har rätt till självbestämmande och båda staterna måste erkänna och respektera folkrätten och FN-resolutionerna.

Våld föder våld. Konflikten i mellanöstern kan aldrig lösas med mer våld. För att komma ur våldsspiralen fordras ledare på båda sidorna som kan lyfta sina blickar från det som har hänt och börjar jiddra på hög diplomatisk nivå.

Jag tror på Rawhi Fattuh som ny president, Mahmud Abbas som ordförande i PLO och Farouk Kaddoumi som ledare för Fatah-rörelsen. Kan dessa tre herrar med sina 197 år tillsammans, bli tre nya respekterade herrar i fredsrörelsens vagga - då tror jag att en dörr kan öppnas, ny epok starta, om nu Sharon vill det.

Inga kommentarer: