Om det skriver jag idag på GT debatt, texten finns här och nedan.
På 20 år har överskottet för en ensamstående student minskat med 24 procent. I värde blir det 300 kronor per studiemånad. Det visar en ny analys från Swedbanks institut för privatekonomi. Samtidigt har den som valt bort högre studier fått en förbättring med drygt 100 procent under samma period, vilket motsvarar 4100 kronor per månad. Sedan Berlinmuren föll har studiemedlet till största del följt inflationen, men kostnaderna för studenterna har ändå ökat, främst för boende och matkostnader.Den student som inte är berättigad till bostadsbidrag eller inte har någon annan inkomst vid sidan av studierna, får knappt sin ekonomi att gå ihop. Detta innebär att studenter väljer bort exempelvis tandläkarbesök, och tyvärr är ekonomin en bidragande orsak till att studenter mår allt sämre.
Vi i Liberala studenter anser att det krävs flera reformer för att skapa en bättre ekonomisk situation för landets studenter.Principen med hälften bidrag/hälften lån borde användas. Det är inte bara studenten som tjänar på att investera i en högre utbildning utan också samhället i stort. Därför är det rimligt att staten och studenten delar på det risktagande som studier alltid innebär.Utöver detta borde bidragsdelen även vara pensions-, sjukpennings- och föräldrapenningsgrundande. På så sätt påverkas inte studenternas studier, vilket lätt blir fallet vid sjukdom eller om en student skaffar barn.Även om regeringen har aviserat att en höjning av fribeloppsgränsen är på gång, så har ännu inget hänt. Gränsen reglerar hur mycket pengar studenten får tjäna innan det sker en nedtrappning av studiemedlen.Jag är av den åsikten att det måste löna sig att arbeta även för studenter.I dag skapar systemet i stället grogrund för att studenter väljer vägen med svarta pengar. Därför bör fribeloppet höjas rejält och på sikt avskaffas.
Jag är medveten om att det för många studenter är svårt att få tid över för att arbeta vid sidan av.Samtidigt måste många studenter i Göteborg arbeta för att klara sin ekonomi. Oavsett vad man väljer, måste vi studenter ha möjligheten att få välja. Det valet är alltför svårt i dag, och här behöver högskoleminister Lars Leijonborg (fp) och finansminister Anders Borg (m) få tummen ur och skapa förändring. Risken är annars att de, som vore lämpade för högre studier, tvekar eller väljer bort kunskapen. För att Sverige ska klara sig i den globaliserade ekonomin behöver vi satsa på högre utbildning och forskning.Vårt samhälle är beroende av kunniga människor som ifrågasätter makten, tänker kritiskt och håller den fria debatten levande oavsett ämne.
Pär Gustafsson
Är ordförande för Liberala studenter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar