onsdag, april 09, 2008

Hota inte, slopa examinationsrätten!

Högskoleverkets utvärdering av lärarutbildningen som presenterades igår är en skrämmande läsning och jag kan inget annat skriva än, - vad var det vi sa?

Lärarna ska vara bäst i klassen, men när en tredjedel av utbildningarna får underkänt och ... flera lärosäten nu hotas av slopad examinationsrätt är det dags att göra något. Inte minst när samma verk för tre år sedan riktade ännu starkare kritik mot utbildningen runt om i landet. Flera OECD-rapporter har genom åren visat att kunskaperna i matematik har blir allt sämre bland våra elever. I de rapporter som har kritiserat lärarutbildningen har kunskaperna hos de blivande lärarna varit låga och deras förmåga att lära ur har varit dålig. Tendenserna är tydliga och jag kan bara hoppas på att regeringens utredning ... kommer att göra revolution, för det behövs verkligen!

Tanken med mina egna studier är att en dag bli lärare. Jag har valt som så många andra kurskamrater att gå vid sidan av därför att nivån på lärarprogrammen är allt för låg. Istället för att gå på lärarprogrammet läser jag enskilda kurser på Göteborgs universitet och sätter samman en egen lärarexamen. Att jämföra ämneskunskaperna mellan oss som går vid sidan av och de som läser program är att jämföra äpplen med päron. Statusen för lärare måste höjas, utbildningens struktur måste byggas om och innehållet måste revideras. Allt för att försäkra oss om att statusen för lärare höjs rejält.

Studenter ägnar både tid, möda och sätter sig i skuld hos CSN för att få en bra utbildning. Att flera högskolesäten inte kan leva upp till de krav som är satta är allvarligt och nu är det dags att agera. Hotet om att dra in examinationsrätten borde verkställas.

Kommentera gärna på www.liberalastudenter.se

Inga kommentarer: