torsdag, november 08, 2007

Solidaritet med Vitrysska studenter

Publicerad i senaste numret av Spionen

Studenter världen över brukar ofta vara de första i skottgluggen när det är politisk oreda och ofrihet. Från Kina på 90-talet, till Iran och Vitryssland idag brukar studenter vara den grupp som organiserar sig politiskt, och ställer de största kraven på reformer av odemokratiska system. Idag är situationen för många studenter i Europas sista diktatur, Vitryssland, ohållbar. Många studenter har de senaste åren på grund av oppositionell verksamhet förlorat sina studieplatser då alla universitet och högskolor är direkt kontrollerade av staten.

Vi studenter på universitet i Sverige borde solidarisera oss med våra kamrater i Vitryssland som förlorat sina möjligheter till utbildning. Genom att informera om deras situation och på olika praktiska sätt försöka se till att de kan garanteras studieplatser i Sverige ger vid dem inte bara möjligheten att fortsätta sina studier, vi ger dem även en möjlighet till internationellt utbyte, något som är oerhört viktigt för studenter i ett så isolerat land som Vitryssland.

Människors rätt till frihet måste värnas oavsett var på jorden de befinner sig. Att visa solidaritet mellan studenter och universitet emellan är ett sätt att stärka deras frihet samtidigt som vi sprider våra demokratiska principer, som vi allt för ofta tar för givet.

Polen har föregått med gott exempel och där instiftade man för ett par år sedan Konstantin Kalinowski-programmet på initiativ av flera universitet med stöd av utrikesministeriet, med det tydliga syftet att ge Vitryska studenter som förlorat sina studieplatser på grund av politisk aktivism en möjlighet att fortsätta studierna. 250 studenter ges varje år möjligheten att fortsätta sina studier i Polen.
Vi uppmanar härmed studentkåren och andra politiska studentförbund att ansluta sig till vår appell, riktad till universitetet och högskola centralt – med även utbildningsministern Lars Leijonborg. Följ Polens exempel och instifta en fond som möjliggör för Vitryska studenter som förlorat sina studieplatser att studera gratis i Sverige, med hjälp till uppehälle och boende. Vitryska studenters situation får inte glömmas.

Adam Cwejman, ledamot i Liberala Studenter i Göteborg
Pär Gustafsson, Ordförande i Liberala Studenter i Göteborg

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var mycket bra sakt! Jag är av uppfattningen att Sverige bör agera mer i praktiken. Vi gillar att prata brett och högt om yttrandefrihet mm men när det kommer till kritan är vi inte lika engagerade. T ex: varför använder inte Sverige sitt biståndsvapen mot Eritrea för att få Dawit fri?

Henrik, liberal i Väst