torsdag, november 29, 2007
Högskolestuderandes levnadsvillkor oroar
onsdag, november 28, 2007
Konstiga beroenden
Jag må vara töntig, men jag följde mer eller mindre alla avsnitten av Rederiet när den serien än gång visades. Senaste veckorna har jag slaviskt följt SVTs nya dramserie Andra Avenyn som utspelar sig i Göteborg, har jag missat ett avsnitt så har jag sett reprisen och jag inte gjort det så är det SVT Play som gällt. Kanske inte den bästa serien och vete fan om jag tillhör målgruppen men jag känner igen mig i många avsnitt – inte minst när det kommer till Kim. Han kommer ut som bi i serien, blir kär i Adam de pussas med boxningshandskar, ja ni fattar. Gör gulligt. Känslor, tårar och väldigt grönt gräs. Ibland bli beroenden konstiga.
Göran har orienterat bort sig
Det som gör mig än mer irriterad är att han har haft makten i över 15 år i Göteborg. Vad har han gjort för att förbättra situationen, var är hans förslag på området? De få förslag som han under dessa år har tagit ur sin mun, kommer definitivt inte från hans egna knölar. När oppositionen har lagt förslag efter förslag för att förbättra situationen för flyktingar och nya svenskar har han istället vart så upptagen med annat och i ren desperation i vanliga anda bara avslagit förslag efter förslag.
När Göran i sitt populistiska förslag vill förändra hela flyktingpolitiken gör han samtidigt sällskap tillsammans med LePen, Berlusconi och Sverigedemokraterna. Det är varken bra för honom själv eller för oss göteborgare och det hoppas jag verkligen att ni där ute förstår. Usch och fy. Vad Sverige behöver är en human och generös flyktingpolitik – där vi förhoppningvis samtidigt ser ett mer humant EU på området. Det är dags att lämna nu.
lördag, november 24, 2007
Så var man vald…
Tack för förtroendet, nu jävlar.
fredag, november 23, 2007
Malmström lyser med sin närvaro

Hon lyfter fram regeringens fem övergripande prioriteringar och de är klimatförändringarna, utveckling av den inre marknaden, människohandeln, Östersjöregionen samt översyn av budgeten. Fem områden där EU kan göra mycket och mycket bättre. Som före detta ledamot av Europaparlamentet har Cecilia en kunskap som få och med hennes kontaktnät över alla gränser ute i Europa kommer Sveriges allt större närvaro i EU att märkas. Med Cecilia vid rodret är inte EU-politiken inte bara något som man använder som slagträd och papperskorg när inrikespolitiken eventuellt havererar utan något som behövs och som även kan vara en stor del till att vårt lands välbefinnande blir allt bättre. Malmströms närvaro lyser upp den tyvärr historiskt mörka bilden av ett av det största och framgångsrika projektet på vår kontinent i modern tid.
torsdag, november 22, 2007
Alperna, nu kommer vi!
För övrigt har media idag släppt nyheten om Zlatans nya lön i Inter, enligt källor ska han få en ny lön på 417 miljoner. Synd att det inte blev 418...
Ask vill åt kriminellas pengar
onsdag, november 21, 2007
Hjälper det att slå Lasse gul och blå, SUS?
Stockholms universitets studentkår hade idag släppt en ny kampanj, där de har slagit Lars Leijonborg gul och blå. Varför kan man undra? Kåren har slagit lite på Lasse för att studenter i allmänhet (och kanske även SUS studenter) har för dålig ekonomi. Med tre affischer ska de sprida sitt budskap, med följande teman:
- Studenter stannar kvar i utbildningssystemet för att de har för dålig ekonomi, inte för att de tycker om och plugga.
- Studenter vill plugga heltid, ge oss mer pengar så vi slipper arbeta vid sidan av.
- De vill värna om rätten till heltid och att Lasse ska fixa fram mer cash – igen.
Jag ska inte sticka under stolen med och säga att jag inte håller med kåren om att studenters ekonomi kan bli bättre. Regeringen har lovat att höja studiemedlet och görs inte det kan man klaga, men mandatperioden är lång. Samtidigt har regeringen redan satsat mer på den högre utbildningen i rena cash än vad den förra sosseregeringen gjorde. Så SUS klagar på fel snubbe! Sossarna byggde ut den högre utbildningen, inte för utbildningen i sig, utan för att de passade bra för deras regional politik. Fortfarande finns problemet kvar - utbyggnaden följdes inte upp med cash. Så vill ni ha ordning och reda, kräv färre högskoleplatser.
Jag tror för min del, (eftersom det funkar för mig att både plugga heltid, läsa extra på kvällarna samt att jobba lite vid sidan av för att täcka mina utgifter) att jag kan konstatera att SUS bara klagar och inte har ägnat någon tanke åt vad man kan göra för att förbättra studenters ekonomi. För det finns mycket att göra en att sprida sedlar över oss studenter.
Jag tror på att studenter ska få mer makt att kunna finansiera sina studier själv, genom att arbeta vid sidan av och samtidigt klara sina tentor. Slopa fribeloppet så är mycket vunnet, lägger vi där till att införandet av principen hälften bidrag hälften lån, har vi kommit en bra bit till. Jag vet inte hur mycket kåren ser runt om i världen, men på väldigt många hörn av våran jord och i andra rika länder lyckas studenter både bättre än svenska studenter samtidigt som staten inte betalar för pluggandet.
Avslutningsvis, är det någon politiker som pluggar på något innan han agerar så är det Leijoborg!
söndag, november 18, 2007
Visst blev det kampanj vid SOC

Idrott och politik...
- Vi vet att finalerna direktsänds i Kina. Det är ett utmärkt tillfälle att visa att Kina inte mottas som vilket land som helst. Idrottsvärlden verkar helt ha glömt det man lovade under Burmadebatten. Vi är "på plats" nu och försöker täcka upp där idrottsvärlden sviker, säger Frida Johansson Metso, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet.
Jag får återkomma i frågan, ska försöka se banderollen i direktsändning i TV4 Sport.
fredag, november 16, 2007
100 år med Astrid
Förkylning...
Morgonen har ägnats åt städning och bakning, borde träna också, känns som kroppen är redo igen efter förkylningen. Egentligen borde allt mitt fokus ligga på mina studier, ska börja skriva uppsats snart och jag har inte riktigt bestämt mig än om vad jag ska skriva om. Måste fundera lite till, men tror att det blir på temat; fotboll, kvinnor och media.
För övrigt hörde en läsare av sig till min mail idag, vilket gjorde mig väldigt glad. Jag har inte skrivit något om detta än på bloggen, men jag har kandiderat till ordförande för Liberala Studenter på nationellnivå och imorgon presenterar valberedningen sitt förslag. Det känns spänanndeJ
lördag, november 10, 2007
Sahlin vill öppna för tidigare betyg
torsdag, november 08, 2007
Idag minns vi Kristallnatten
Ikväll markerar Luf Väst traditionsenligt detta i Bältesspännarparken tillsammans med Judiska församlingen i Göteborg, med en stilla fackelmanifestation högtidlighålls denna mörka dag i Europas historia.
Solidaritet med Vitrysska studenter
Studenter världen över brukar ofta vara de första i skottgluggen när det är politisk oreda och ofrihet. Från Kina på 90-talet, till Iran och Vitryssland idag brukar studenter vara den grupp som organiserar sig politiskt, och ställer de största kraven på reformer av odemokratiska system. Idag är situationen för många studenter i Europas sista diktatur, Vitryssland, ohållbar. Många studenter har de senaste åren på grund av oppositionell verksamhet förlorat sina studieplatser då alla universitet och högskolor är direkt kontrollerade av staten.
Vi studenter på universitet i Sverige borde solidarisera oss med våra kamrater i Vitryssland som förlorat sina möjligheter till utbildning. Genom att informera om deras situation och på olika praktiska sätt försöka se till att de kan garanteras studieplatser i Sverige ger vid dem inte bara möjligheten att fortsätta sina studier, vi ger dem även en möjlighet till internationellt utbyte, något som är oerhört viktigt för studenter i ett så isolerat land som Vitryssland.
Människors rätt till frihet måste värnas oavsett var på jorden de befinner sig. Att visa solidaritet mellan studenter och universitet emellan är ett sätt att stärka deras frihet samtidigt som vi sprider våra demokratiska principer, som vi allt för ofta tar för givet.
Polen har föregått med gott exempel och där instiftade man för ett par år sedan Konstantin Kalinowski-programmet på initiativ av flera universitet med stöd av utrikesministeriet, med det tydliga syftet att ge Vitryska studenter som förlorat sina studieplatser på grund av politisk aktivism en möjlighet att fortsätta studierna. 250 studenter ges varje år möjligheten att fortsätta sina studier i Polen.
Vi uppmanar härmed studentkåren och andra politiska studentförbund att ansluta sig till vår appell, riktad till universitetet och högskola centralt – med även utbildningsministern Lars Leijonborg. Följ Polens exempel och instifta en fond som möjliggör för Vitryska studenter som förlorat sina studieplatser att studera gratis i Sverige, med hjälp till uppehälle och boende. Vitryska studenters situation får inte glömmas.
Adam Cwejman, ledamot i Liberala Studenter i Göteborg
Pär Gustafsson, Ordförande i Liberala Studenter i Göteborg
Förebygg problem med kunskap och utvädering
Idag på förmiddagen har jag varit på en Säkerhetskonferens som arrangeras vartannat år av Utbildningsförvaltningen i Göteborg. Den var planerad sedan länge, men med det som hände i Finland blev det plötsligt än mer aktuellt och skrämmande.
Förra veckan hade Utbildningsnämnden en av de bättre dragningarna jag har tagit del av innan själva mötet började. Då deltog bland annat företrädare från Ung och Trygg samt en ungdomspolis som berättade om läget i våra göteborgska gymnasieskolor. Polisen sa att det kan ”explodera” när som helst. Samhället har en oerhört stor uppgift att se ungdomar och tidigt sätta in åtgärder för att hjälpa dessa individer in på andra vägar. Här har självklart skolan en viktig uppgift att fylla, där jag tror att det är dags att våga prova nya vägar i vårt förebyggande arbete.
Tillbaks till dagens konferens där Terje Ogden professor i pedagogisk psykologi vid Oslo universitet höll ett lysande föredrag om just pedagogik och dess roll att förebygga problembeteende. Det jag tog med mig från hans föredrag var att utvärderingen är ett måste och oerhört viktigt. I kampen för att rädda individer så hoppar man många gånger på projekt som låter väldigt bra, men som aldrig har utvärderas. Många av de program som genomförs leder inte till något bättre, utan bara fungerar som kosmetika. Så ordet för dagen är utvärdering, då kan man kanske rädda elever, se och lyfta de elever som bara är fyllda med hat.
onsdag, november 07, 2007
Alla gymnasister ska läsa historia
Lönnholm har fel och tar inte ansvar!
Detta gör det utan ha de ekonomiska förutsättningarna som vi studenter i Sverige faktiskt har och ofta gnäller om. För snart ett år sedan kom jag tillbaks som student på universitet efter att ha jobbat i flera år. Det var inte det allra enklaste att ställa om sig från en bra lön till bara få CSN. Men det gick och studenter i Sverige har det faktiskt väldigt bra om vi börjar jämföra. Jag anser att staten ska finansiera studier vid högra utbildningar i Sverige, men till vilket pris?
LS linje om att höja och på sikt slopa fribeloppet och verka för hälften bidrag och hälften lån är en oerhört mycket bättre väg att gå. Sen finns det ju alltid Lönnholms väg, det vill säga, kasta iväg så mycket pengar som möjligt och inte ta ansvar för det.
tisdag, november 06, 2007
Giganten av fotboll har lämnat oss
fredag, november 02, 2007
Hur beskrivs kvinnor med makt?
Men något som jag har reagerar väldigt mycket på, är just det som Gudrun ovan sa när hon diskuterade detta med bland annat Frida J Metso ordförande i Luf. Hade statsministerns närmsta chef varit en man, hade detta aldrig blivit en sådan stor grej och det gör mig om än mer förbannad. Att kvinnor med makt alltid ska ifrågasättas på helt andra grunder än oss män är bara dumt.