fredag, augusti 18, 2006

Hjälp transsexuella i Västra Götaland att få vård!

Tänk om du vaknade imorgon och hade en kropp med fel kön? Du blir kallad vid ett annat namn än det du känner dig själv som och tvingas ha andra kläder och ett annat beteende än det som är du. Efter en tid skulle det vara en mardröm, men för en transsexuell människa är det vardag. Transsexualism är en av de få sjukdomar som är till 100% möjliga att bota genom vård, och enligt lag har transsexuella rätt till vård i Sverige. Idag är väntetiden för att få komma till en utredare som kan påbörja vården mellan 3 och 6 månader.

Självmordsförsök bland transsexuella är ungefär 20% högre än bland icke transsexuella. I Västra Götaland får de transsexuella ingen vård, för det finns inget utredningsteam och inget av de andra fem utredningsteamen tar emot patienter från andra län än sina tilldelade. För många transsexuella finns bara två möjligheter: att dra upp sina rötter och flytta till en stad där det finns ett utredningsteam - eller att ta livet av sig.

Att leva sitt liv i fel kropp är inget alternativ. Tycker du att även Västra Götalands transsexuella ska ha en chans till ett värdigt liv? Skriv på namninsamlingen!


Namnen kommer tillsammans med en skrivelse skickas till regionstyrelsen. Skrivelsen kommer att innehålla krav på bland annat att transsexuellas lagstadgade hjälp till vård ska uppfyllas, och kommer sedan skickas till regionfullmäktige i Västra Götaland. Vi kommer även söka samarbete med regionens fyra RFSL-avdelningar.Eftersom det kommer bli en offentlig handling kommer även alla namn att bli offentliga.

Adressen till listan är http://www.kimpe.se/trans/

Inga kommentarer: