måndag, oktober 20, 2014

Jakten på Röd Oktober?


De senaste dagarna har en omfattande militär underrättelseoperation pågått i Stockholms skärgård i sökandet efter en undervattensfarkost. Enligt uppgifter till SvD handlar det om en skadad rysk ubåt. Ryska försvaret menar att det är holländsk ubåt. Svenska försvarsmakten klassar händelserna som "trolig" undervattensverksamhet.

Under några år har vi kunnat se en oroande utveckling i vårt närområde med ett allt mer auktoritärt Ryssland. Georgien 2008 och händelserna i Ukraina, visar att Ryssland använder militärt våld mot sina grannländer när de anser sig behöva det.

Det är uppenbart att det svenska försvaret måste stärkas, inte minst incidentberedskapen. Vi minns alla påsken 2013. Folkpartiet drev både i Försvarsberedningen och under valrörelsen en tydlig linje: Sverige är värt att försvara och att försvaret måste rustas upp. Det operativa allvaret är här och nu.

Senaste dagarnas händelser i Stockholms skärgård visar med all tydlighet både på behovet och vikten av ett starkt försvar både i luften och till sjöss.

I bloggsfären: Rasmus Jonlund,


I nyhetsflödet:
DN, DN2, DN3, DN4, GP, Svd, SvD2, AB, SVT, Ex1, Ex2,

 

Inga kommentarer: