torsdag, oktober 16, 2014

Det är något som har gått sönder i finansministerns retorik


I måndags presenterade den nya finansministern Magdalena Andersson sin syn på det ekonomiska läget. Då sa Andersson att ”Det har blivit väldigt tydligt att ladan är helt tom. Det är inget dukat bord vi kommer till – det är helt avskrapat ” Enligt finansministern var statens finanser i så dåligt skick att överskottsmålet inte kommer att nås förrän efter 2018.

Kritiken mot finansministern lät inte vänta på sig. Inte minst mot bakgrund av att Sveriges tillväxttakt tillhör toppen i EU, Sverige har starka statsfinanser och landet har inte drabbats av den arbetslöshet som har sköljt över andra länder i Europa efter finanskrisen. Tvärtom har nya jobb växt fram. Listan kan göras längre.

I dag kallade Finanspolitiska rådet till presskonferens för att ge sin syn på läget. Rådet sågar både finansministern och regeringen vid fotknölarna. I ett pressmeddelande skriver de attI ljuset av den långa lågkonjunkturen bedömer vi att de offentliga finanserna är i gott skick, särskilt jämfört med andra länder.” Rådet anser även att finanspolitiken under krisen i huvudsak har varit välbalanserad och att det inte är tomt i lådorna.

Finansministern försvarar sig med att skylla på den gamla regeringen.
 

Ridå.

I nyhetsflödet: DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, SR, Ex, DA, FP, SVT,


 

Inga kommentarer: