tisdag, juli 06, 2010

Tre garantier för bättre äldreomsorg

Idag är det folkpartiets dag i Almedalen och det känns lite konstigt att inte vara på plats, även om det mesta går att följa via olika medier på webben. Jag går på semester imorgon och ska försöka vara ledig innan valrörelsen sätter igång på allvar. Därför är jag inte där.

Däremot har Jan Björklund idag presenterat en FP-rapport som innehåller en rad förslag om hur vi kan få en bättre omsorg om våra äldre. Rapporten innehåller bland annat tre garantier:

1. Ut och gå-garanti. Rätt för den som bor på ett äldreboende att komma ut i friska luften varje dag. Samma rätt ska gälla för den som har hemtjänst och behöver hjälp för att komma ut.

2. Välja mat-garanti. Rätt för den som bor i äldreboende eller har hemtjänst att välja mellan olika maträtter.

3. Parboendegaranti. En parboendegaranti ska ge äldre par rätt att bo tillsammans, om de så vill, i ett äldreboende, även om deras vård- och omsorgsbehov skiljer sig åt.

Äldre måste få mer makt över sin vardag - speciellt här i Göteborg. Det är den äldre som ska få bestämma vem som kliver över tröskeln för att hjälpa till. Det säger socialdemokraterna nej till. Äldre ska själv kunna bestämma när och hur stöd, hjälp och service ges. Det säger socialdemokraterna nej till. Vi vill också att alla äldre ska få en garanti om vad de har rätt att förvänta sig av äldreomsorgen. Om kommunen inte håller vad den lovar ska den äldre få ersättning och ska även kunna klaga hos en äldreombudsman. Det säger också socialdemokraterna nej till. Folkpartiet skulle göra skillnad för äldre i Göteborg. Valet är ditt.


I nyhetsflödet: EX, Svd, DN, AB, GP,

Inga kommentarer: