torsdag, juli 08, 2010

Alliansen miljardsatsar på unga

Idag är det Alliansens dag i Almedalen och i samband med det sker massor av aktiviteter i Visby. Nu på förmiddagen presenterade de fyra partiledarna en kvalitetssatsning på sammanlagt 9,2 miljarder kronor till kommunsektorn.

2009 blev ett bra ekonomiskt år för kommunerna och även 2010 kommer att gå hyfsat bra för det flesta. Men nästa år kommer att bli svårare och för att överbrygga den svaga inkomstutvecklingen 2011 tillför Alliansen kommunsektorn ett tillfälligt statsbidrag på 3 miljarder kronor som ska värna välfärdens kärna; skola, vård och omsorg.

Framtidsinvestering på unga
Samtidigt vill också Alliansen genomföra flera satsningar inom utbildningsområdet. Totalt 6,2 miljarder ska satsas från 2010 till 2014 med fokus på grundskolan, lärare och lärlingar. Det är ett viktigt besked till väljarna från regeringen. Framtiden börjar i klassrummet och därför är det centralt att satsa i tidiga åldrar och på matematik. Folkpartiet har sedan tidigare lagt förslag om en lärlingsmiljard och nu kommer ett utbyggt lärlingssystem på gymnasiet. Det är en väg att fortsätta på och därför bör regeringen också koppla på lärlingsjobb för unga. Alla vill inte bli akademiker och ska inte tvingas in i högskolan som de rödgröna vill. Bättra att satsa på kvalité för kvantitet.

Runt om i Europa har det tagit beslut om stora sparpaket och nya beslut väntar. I Sverige kan vi satsa på reformer. Alliansens politik har varit långsiktig och ansvarsfull. Totalt har kommunsektorn tillförts 38 miljarder kronor i nivåhöjning 2010 jämfört med 2006.

Första delen av 2010 hade Sverige den högsta tillväxten i hela EU och vi har det lägsta budgetunderskottet i hela EU. Sverige ser ut att gå ur den ekonomiska krisen som Europas kanske starkaste ekonomi. Det är resultatet av fyra år med Alliansregeringen. Verkligheten hade varit annorlunda om Sahlin hade fått bestämma. Då hade både Saab och Volvo varit statliga bilfabriker, för att ta två exempel.

Inga kommentarer: