torsdag, oktober 22, 2009

Bra att Datainspektionen granskar SJ

När SJ införde krav på legitimation för att kunna resa - kastades integriteten av tåget. Jag var och är fortfarande väldigt väldigt kritisk till införandet. Nu meddelar SvD och DN ikväll att Datainspektionen ska granska SJ:s personliga biljetter. Det är mycket bra. Även Värmlands bästa riksdagsledamot, Nina Larsson, välkomnar beskedet på sin blogg.

Det är tydligt att det statliga tågmonpolet kippar efter andan så här strax efter avregleringsbeslutet. Att införa denna reglering, som både krånglar till resandet ytterligare och innebär ökad övervakning och registrering av medborgarna, är motbjudande. Den borde avskaffas snarast.

SJ påstod att införandet var för att förhindra andrahandsförsäljning av biljetter, men det är inte skäl nog för att bygga upp dataregister över människors resande. Även om SJ försäkrar att uppgifterna inte sparas har vi ingen försäkran mot att de inte kommer börja sparas i framtiden. Detta är ännu ett steg mot en allt mer övervakad tillvaro för medborgaren.

Förutom integritetsaspekten medför biljetterna mycket krångel. Den som glömt sitt id-kort eller blivit bestulen på sin plånbok kommer alltså inte kunna utnyttja sin redan köpta biljett. Det stänger också ute de människor som lever i Sverige men som inte har giltigt id-kort, till exempel gömda flyktingar. Kort sagt innebär det här mer problem än den eventuella nytta det skulle medföra. Snart har vi förhoppningsvis konkurrens på tågmarknaden och då kan vi som konsumenter välja bort SJ, men så länge SJ har ett de facto-monopol bör de inte syssla med saker som detta.

1 kommentar:

Rickard Nordin sa...

För att inte tala om att sådana som jag som ibland inte använder de biljetter man bokat, inte kan ge dem till en vän :-(