onsdag, juni 03, 2009

Megamikroskåp snart i Lund!

Nu är det helt klart att Sverige kommer att få äran att bygga den gigantiska forskningsanläggningen ESS (European Spallation Source) i Lund. Där kommer forskare i hälso-, miljö-, energi-, klimat-, transport- och ingenjörsvetenskap, läkemedel samt arkeologi att kunna utveckla sina kunskaper tack vare detta ”gigantiska mikroskop”. I anläggningen kommer protoner att skjutas i ljusets hastighet på olika material. Vid krocken kommer en rad olika intressanta reaktion fram som förväntas leda till förbättrad förståelse om bland annat livsmedel, läkemedel, målarfärger, batterier och mobiltelefoner.

Det här är inte enbart ett stort framsteg för Skåne, Öresundsregionen och Sverige, utan för hela Europa. ESS-anläggningen förväntas locka ca 5000 forskare varje år. Och sen hoppas jag att få komma på studiebesök också!

Men det är ett tag kvar, första spadtaget är planerat att tas om ca 2 år. Det är en rad olika miljö- och säkerhetsfaktorer som spelar in i bygget av detta projekt som måste lösas först. Det vore förödande om detta projekt fick miljöförstörande effekter, men jag tycker inte att det finns någon anledning att befara något sådant. Titta på Öresundsbron: där var farhågorna gigantiska och idag kan man konstatera att dess negativa påverkan på miljön har varit marginell. Sen finns det även de i Lantbrukarnas riksförbund och Naturskyddsföreningen som tycker att jordbruk är mer prioriterat än forskning.

Jag frågar mig om de ens vet vad CAP betyder, och vilket oerhört slöseri med skattepengar det är? Nej, fram för en EU-budget som prioriterar spetsforskning framför jordbrukssubventioner!

Inga kommentarer: