tisdag, mars 13, 2007

Carlzon har nog tänkt fel

Den nya förbundsordföranden i Företagarna, ni vet Janne som stavar Carlsson med Z, vill sprida Göteborgsandan som han ser som en förebild till resten av landet. Det sa han när han igår talade på Företagarna i Göteborgs årsmöte till GP.

”Göran Johansson är en ikon i Sverige, oavsett hans partifärg så är han en ledare för en hel stad. Han är en av få som lyckats driva en stad som ett företag, som lyckats ena politiker, fackföreningar, företagare och utbildningsväsende att jobba ihop. Vi behöver mer sådant.”

Okej, vad herr Carlzon egentligen förespråkar är endast en person vid makten, alla andra gör som han tycker. Om den personen som styr inte får tillsätta sina polare på VD positioner, dra en väg på ett speciellt sätt eller bara bestämma lite blir han arg, stänger in sig på sitt kontor och grinar. Jag tror inte att något företag i Sverige som behöver en sådan ledare, även om alla andra tror att han är en lysande stjärna.

Det är klart att jag kan ge cred till Johansson, han har lyckats hålla makten i Göteborg under flera år, men allt kan ha knappats tillskrivas honom. Är det någon som vet vad han har gjort de senaste åren? Eller kan karl’n bara leva på gamla meriter?

En sista fråga man kan ställa sig, är det ett bra ledarskap, när man byter ut sina kollegor då och då, men samtidigt sitter kvar själv? Det tror inte jag.

Inga kommentarer: