måndag, september 14, 2009

Angelägen reform för Sveriges studenter

Regeringens besked om att höja studiemedlen och taket i fribeloppet är en efterlängtad förbättring för Sveriges studenter som nu får ett bra tillskott varje månad. Även om Sverige har ett av världens mest generösa studiemedelssystem, finns det studenter som har svårt att få sin ekonomi att gå ihop och därför är denna reform välbehövlig. Studiemedlet höjs med 430 kr från den 1 januari 2010 och fribeloppet höjs med 30 000 kr påföljande år.

Fribeloppstaket, det vill säga den summa en student får tjäna innan studiemedlen begränsas, har länge varit en viktig fråga för Liberala studenter och vi menar att den bör avskaffas helt. Jag tycker att det är en självklarhet att det ska finnas en grundläggande studiemedelsnivå, det är nödvändigt för att garantera alla möjligheten att studera. Samtidigt måste möjligheterna bli större till att kunna finansiera sina studier själv och där är den kommande höjningen av fribeloppet ett utmärkt förslag. I ett nationalekonomiskt perspektiv är en höjning också mycket rätt i dessa tider.

Förbättringen kan dessutom med fribeloppsreformen i spetsen inkluderas i arbetslinjen. Alliansen skickar nu en tydlig signal om att studenter som tar större ansvar för sin ekonomi inte ska straffas. En höjning av fribeloppet medför att studenter nu kan välja bort svarta pengar och sluta att trixa med löner under sommaren.

1 kommentar:

Anonym sa...

jag inte verken student eller nåt anat än arbetslös långt tid förstås ni få andra inra få ocg ni inte nöda hmmm....min lilla dotter såkna jag oxåhmmm.... rätt inte rätt det brinner andå överalt