torsdag, augusti 07, 2008

USA visar vägen

Jag är inget fan av George Bush, men idag visade han vägen när han kritiserade Kina för deras bristande mänskliga rättigheter när han höll tal i Thailand, innan imorgon deltar i invigningsceremonin av OS. Även USA:s trupp passar på under invigningen och säger sitt genom att låta den ny blivna amerikanen Lopez Lomon (som ska tävla i 1500 meter löpning) från Sudan, bära fanan. Han är också medlem i det kineskritiska nätverket Team Darfur.

OS kommer att avgöras i det land som avrättar fler människor varje år än resten av världen tillsammans. Kina är ett land där tortyr rutinmässigt används och där rättegångar sällan möter krav på oberoende och rättssäkerhet. Tro fan att det måste kommenteras på plats.

Imorgon presenteras även vilken svensk som ska bära fanan, jag håller tummarna för den regerande mästaren Holm. Har för övrigt läst hans bok under sommaren som han har skrivit tillsammans med sin mentala coach. Mycket bra läsning, om man vill veta hur just han tänker som elitidrottare.

2 kommentarer:

baakaa sa...

Bush borde tänka på sitt Guantanamo innan han yttrar sig om andra länders brister när det gäller mänskliga rättigheter. Hans uttalande är ett hyckleri i högsta bemärkelse.

Pär Gustafsson sa...

Jag håller med om Guantanamo, det är folkrättsligt vidrigt och beklämande. Men, men, Bush skiljer sig här från många amerikaner inklusive bägge presidentkandidaterna och troligtvis de flesta OS-deltagarna. Amerikanska presidenter blir avsatta av folket, det händer inte i Kina. De kan precis som du och jag kritisera hur mycket vi vill det som händer på basen på Kuba. Skulle någon kines göra det samma skulle dess liv bli oehört svårt att leva.

Det är ljusårs skillnad mellan världens äldsta demokrati och världens största diktatur. Jag tycker att han gjorde helt rätt.