måndag, april 23, 2007

Tack och hej Leijonborg

Jag trodde faktiskt att Lasse skulle sitta ett år till och sen avgå ”självmant” på ett extrainsatt landsmöte. Även om han själv idag har meddelat att han inte ställer upp till omval blir han ju mer eller mindre bortpetad. De som vill detta kan ju även kräva att han ska avgå som utbildningsminister. Valberedningen får nu en jobbig tid framöver, med göteborgaren Lennart Olsson i spetsen. Jag ska själv ikväll på möte med partistyrelsen i Göteborg, som även de ska diskutera frågan och har sedan tidigare sagt att de stödjer honom. Men nu är det ju inte så intressant längre.

Vem ska då ta över? Skulle bli förvånad om det inte blir Jan Björklund som tar över rodret och jag tror även att han är bäst lämpad för det. Även om skolfrågorna skulle bli än förknippad med partiet. Många andra partikamrater lyfter även fram Cissi Malmström. Hon är kunnig som få och en fruktansvärt duktig politiker.

Några andra självklara kandidater finns det inte, samtidigt kommer detta förhoppningsvis att betyda att det blir en föryngring av ledarskapet. Två nya ledamöter ska in i presidiet; varför inte Helene Odenjung? Hon är grym och är en av få folkpartister som faktiskt sitter i opposition. Tycker man ska våga att tänka lite nytt.

Men, men, det måste vara jobbigt att vara partiledare och jag gillar Lasse. Han har dessutom gjort ett väldigt bra arbete som partiledare. Han kommer saknas.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas inte att det blir Björklund som efterträder Lejonborg. Björklund är alldeles för mycket batong och kollektiva lösningar.
Henrik, liberal

Anonym sa...

Jag hoppas på någon mer mittenliberal som Malmström (som dock har avböjt, tyvärr) eller dylik!
Henrik, liberal

Gustafsson sa...

Tja Henrik, det blir spännande och se vad som händer - även om många länsordföranden verkar tycka om Janne och de finns någon som anser att han är en bra socialliberal kille - så tror jag att många i landet inte tycker så...

Anonym sa...

Gustafsson:
Frågan ska hursomhelst avgöras av er i Folkpartiet.
Det ska bli intressant att se hur det går! Det är dock långt tid kvar till kongressen.
Henrik, liberal