torsdag, december 04, 2014

Ett rödgrönt haveri

Socialdemokraternas största politiska tillgång har alltid varit regeringsdugligheten och erfarenheten av att leda landet. Men igår kulminerade den senaste tidens budgetdebatt i ett fullständigt rödgrönt haveri. Det socialdemokratiska kapitalet är nu förbrukat. 

Det sista som fanns kvar brändes iväg när statsminister Stefan Löfven igår kallade till presskonferens och tog till orda ”Det är ett ansvarslöst agerande av dessa fem partier och det saknar motstycke.” Statsministern påstod dessutom att vi nu har en situation där de borgerliga säger att de kan regera med Sverigedemokraterna och att de fem partierna nu står för samma politik. Det är inte hederligt eller värdigt ämbetet, även om man precis har blivit överkörd och är förbannad.

Det förra gröna språkröret Maria Wetterstrand reagerade och skrev på twitter att ”Sen tycker jag att Löfven kan sluta håna alliansen för saker de inte rår för. Det är inte deras fel att SD röstar på deras budget.” Vi är många som håller med. Lars Ohly, även han på twitter, formulerade för några veckor sedan 132 kloka tecken när han tweetade ”Jag förstår inte varför borgerligheten ska ta ansvar för hur sd röstar. Så resonerade vi aldrig när högeralliansen regerade.” 

Det som hände igår var historiskt. I frågan om budgeten så är den bättre för Sverige. Men statsministerns hantering saknar verkligen motstycke och uppenbarligen är minnet kort. Så sent som förra året bröt de rödgröna partierna tillsammans med Sverigedemokraterna mot gällande praxis och hade sönder förslag från Alliansens budget. 

Låt mig citera finansminister Magdalena Andersson, som fler kanske skulle ha lyssnat på, som dels har sagt att ”men det är klart att man inte bildar regering om man inte tror att man får igenom sin första budget” och dels "det är tyvärr inte oppositionens uppgift att lotsa igenom budgetar”.

Det som igår hade kunnat sluta i en regeringsombildning blev istället ett extraval. Istället för att ta ansvar ska nu väljarna få hantera problemet. Det är kanske lika bra. 

Nu kan vi rösta bort den svagaste socialdemokratiska regeringen någonsin. Det är dags för Folkpartiet och Alliansens comeback!

Fler inlägg: DN, DN2, DN3, DN4, SvD, Ex, Ex2, AB, AB2,AB3, Ledarbloggen, DI, DI2, GP


1 kommentar:

Anonym sa...

Pajkastning som vanligt. Vad tycker Sveriges politiker, i alla hemvister, är det bästa för Sverige egentligen?