torsdag, december 01, 2005

Sexundervisningen måste få större stöd i Göteborg

Cirka 3500 personer lever idag med hiv-viruset i Sverige. I Afrika är siffran 25 miljoner och över hela världen är 40 miljoner drabbade av viruset. Idag på Internationella AIDS dagen uppmärksammas sjukdomen världen över och det är bra.

På senare år har debatten om sjukdomen nyanserats, men är långt från att vara bra. I början av 80-talet byggde medierna i Sverige upp en panikstämning och tidigt skapades en koppling mellan aids och homosexuella. HBT-personer möttes av rubrikerna "homosexsjuka" och "bögpest". Den bilden finns och lever fortfarande kvar. Arbetet mot hiv-spridning måste bygga på öppenhet, saklighet och respekt för sexualitetens olika uttrycksformer.


Detta innebär bland annat att sex mellan människor av samma kön ska betraktas som lika värdefullt och viktigt som sex mellan människor av olika kön. Idag förekommer det krav på att homosexuella ska avstå sex för att förhindra smittan av sjukdomen, men ingen skulle någonsin komma på tanken att kräva att heterosexuella ska avstå från det. Ändå sker spridning av HIV i lika stor utsträckning bland heterosexuella som bland homo- och bisexuella.


Debatten måste lyftas och det måste göras med upplysning och ingen skräckpropaganda.
Sexuellt överförda sjukdomar döms ofta hårdare än andra infektioner och än värre blir det med hiv-infektionen som ofta från samhället kopplas samman med en sexualitet som av många uppfattas som onaturlig och äcklig.


I skolplanen står det tydligt att sex och samlevnad ska finnas på schemat, samtidigt får dagens lärarstuderande inte lära sig det i sin utbildning. Det är i skolan som det förebyggande arbetet måste börja. Råd om säkrare
sex måste vara realistiska, ickemoraliserande och bygga på en positiv syn på sexualitet.

Sex och samlevnadsundervisningen, skolhälsovården, ungdomsmottagningar och ideella organisationers arbete måste få ökat stöd. Varje dag gör många ungdomar sin sexualdebut. Varje dag börjar nya människor att fundera över sin sexuella läggning. Varje dag finner människor i situationer som kan överföra hiv – om man inte tänker sig för. Kunskapsförmedlingen om hur hiv sprids får aldrig ses som jobbig och pinsam. Människor glömmer och tänker sig inte alltid för. För många ungdomar är detta nytt.

I dagens Sverige är det fortfarande oerhört svårt att leva öppet som hivpositiv. Okunskap, fördomar och utfrysningar skapar en svår situation för den hivpositive, trots att det går att leva med viruset. Här har samhället ett oerhört stort ansvar att motverka detta, därför måste vi alltid stötta självhjälpsgrupper och föreningar för hivpositiva. Dessa spelar en mycket viktig roll för hivpositivas möjligheter att leva ett bra liv.

Göteborgs kommun måste aktivt arbeta och verka för att kunskaper om smittospridning av hiv och rådgivning för säkrare sex erbjuds på en kontinuerligt hög nivå hos ungdomsmottagningar och i skolhälsovården.

Pär Gustafsson,
Ledamot Utbildningsnämnden (fp)


Stefan Landberg,
Kommunfullmäktigeledamot (fp)

Publicerad på GT debatt 1/12-05

1 kommentar:

Anonym sa...

Väl talat och kul att den kom med på ledarsidan!